Foto: Karl Viljhalmsson. Jyri Häkämies lyckades dra in över 50 000 euro till sin valkampanj, vilket var över 10 000 euro mer än han gjorde av med. Överskottet kommer att användas i kommande val.

Merparten av extern …valfinansiering dold

Med ny lagstiftning skulle valfinansieringen bli mera transparent. Men fortfarande har två tredjedelar av all extern finansiering okänd avsändare.

I går kväll gick deadline för redovisning av valfinansiering ut. Alla nya riksdagsledamöter och suppleanter är tvungna att redogöra för hur deras kampanjer finansierats och vart pengarna gått.

Ännu i går eftermiddag saknades många kandidaters redovisningar, men utgående från de redogörelser som redan gjorts står det klart att vi aldrig kommer att få veta vem som står bakom merparten av all extern finansiering.

Av den externa finansiering som kandidaterna fått från företag, privatpersoner, fackförbund och partiorgan är det bara en tredjedel som har känd avsändare.

Orsaken är att donationer under 1 500 euro inte behöver redovisas med namn. Största delen av alla understöd faller med andra ord under den här gränsen.

– Man kunde räkna med att det skulle bli så här. Det är många donatorer som inte vill få sina namn publicerade, säger Lauri Tarasti, som ledde den arbetsgrupp som beredde den nya valfinansieringslag som trädde i kraft 2009.

Är det ett problem att så stor del av donatorerna förblir okända?

– Någonstans måste man dra en gräns. Var den dras är en politisk fråga. Tidigare var det 1700 euro, nu är det 1500 euro. Som jag ser det handlar det om rätt små summor och därmed också små problem.

Skandalen påverkade

Donationer på under 1500 euro kan redovisas frivilligt. En som gjort det är den blivande näringsministern Jyri Häkämies (Saml). Över hundra privata företag och föreningar stödde genom tre seminarier hans kampanj med sammanlagt 58 480 euro, men det var bara två donationer som överskred 1500 euro. Häkämies valde ändå att publicera alla namn.

– Förtroende för politiken kan bara återfås med fullständig öppenhet.

Jyri Häkämies var själv en av de politiker som genom föreningen Kehittyvien maakuntien Suomi fick understöd av skandalkoncernen Nova Group år 2007. Han säger att valfinansieringsskandalen förändrat hans syn på öppenhet. Alla som deltog i Häkämies valseminarium fick vara beredda på att få sitt namn publicerat, vilket ändå inte avskräckte någon.

Borde gränsen på 1500 euro justeras?

– För mig skulle det inte vara något problem om den sänktes.

 

Läs mer i tisdagens Hbl.