AFP / Lehtikuva

Finansministrarna kom inte överens i natt

Grekerna får vänta på lånebesked.

Euroländerna håller Grekland på halster ett tag till, men lovar att utbetalningen som ska rädda landet från kollaps kommer i juli – bara grekerna först gör vad de har lovat.

Mitt i natten avslutade euroländernas finansministrar sitt möte om Grekland utan att ge klartecken till nästa utbetalning av krislånet. Utbetalningen är på 12 miljarder euro och bedöms hålla den grekiska ekonomin flytande till september.

Men i ett uttalande säger ministrarna att pengarna kan komma i mitten av juli, om och när det grekiska parlamentet har fattat nödvändiga beslut om krispolitiken och privatiseringar.
Det sätter ytterligare press på grekiska politiker som på tisdagen ska rösta i en förtroendeomröstning om regeringen och senare om ett tufft och högst ogillat sparpaket.

Mycket av kvällens och nattens diskussioner handlade om hur ett nytt krispaket ska se ut. Fjolårets räddningspaket på 110 miljarder euro räcker inte till för att rädda landet från ekonomisk kollaps och därför planeras ytterligare ett på 90–120 miljarder euro.

Den stora stridsfrågan har varit om privata banker, pensionsfonder och försäkringsbolag ska tvingas att ta sin del av smällen, som Tyskland har krävt, eller om man ska driva en mjukare linje för att undvika fullt finansiellt kaos.

I nattens uttalande framgår att euroländerna nu enats om den mjuka linjen, där den privata sektorn på frivillig basis kommer att uppmanas att "rulla över" sina lån när de gamla löper ut.
Detaljerna är inte klara ännu och finansministrarna kommer därför mötas igen i början av juli.