Foto: Lehtikuva

Studenterna och FFC nöjda – EK och SLC deppar

Reaktionerna på det nya regeringsprogrammet har börjat rulla in.

Bönderna besvikna

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund säger att regeringsprogrammet innehåller mycket få positiva skrivningar för lantbrukssektorn. Enligt SLC tar programmet visserligen fasta på att jordbruket är en framtidsnäring men de konkreta åtgärderna lyser med sin frånvaro. SLC kritiserar skarpt den gradvisa sänkningen av de nationella stödanslagen. De överenskomna skattejusteringarna slår mot bönderna medan höjningen av kapitalskatten drabbar skogssektorns lönsamhet. SLC hävdar att de finländska bönderna är i en sämre ställning än många andra jordbrukare i EU där konkurrensen inom handeln fungerar bättre.

Studenterna tackar för indexbindningen

Den nya regeringen dröjer med att indexbinda studiestödet till hösten 2014, men vackert så, säger studentorganisationerna som hade hoppats att skrivelsen skulle ha gällt från januari 2012. Trots det hägrar slutet på en över 20-årig väntan.

– Det är glädjande. Däremot är det en besvikelse att indexbindningen dröjer, vilket betyder att studenternas reella månadsinkomst hinner minska med 30 euro, och det förlänger inte arbetskarriärerna, säger Katri Korolainen-Virkajärvi på Finlands studentkårers förbund.

Studenterna är också bekymrade över att finansieringen av utbildningen stryps.

– Finlands konkurrensförmåga bygger på världens bästa grundskola och en heltäckande och högklassig universitetsutbildning. Nya Angry Birds och Nokia uppstår inte ur intet, säger hon.

EK: Konkurrensförmågan lider

Målen är goda men regeringsprogrammet saknar tillräckliga åtgärder för att återställa Finlands konkurrensförmåga, säger Finlands näringsliv EK som också efterlyser kraftigare tag för att stärka den ekonomiska tillväxten och vitalisera den offentliga ekonomin.

Hade EK fått skriva programmet skulle skatteåtgärderna ha fokuserat på att stötta tillväxten.

EK hade flaggat för en sänkning av företagsskatten från 26 till 20 procent. Nu sjunker den bara till 25 procent.

Skatten på arbete är också för hög, anser EK, och bättre blir det inte av att finanspolitiken ökar skuldbördan.

FFC hyllar regeringen

Fackcentralen FFC berömmer den nya regeringen för dess socialpolitiska linje.

– Smulorna fördelas så att fattigdomen och utslagningen bekämpas och de arbetslösas grundtrygghet förbättras, säger FFC-basen Lauri Lyly.

Han anser att också beskattningen blir rättvisare då skatten på arbete inte höjs medan kapitalskatten höjs och blir progressiv.

Miljörörelsen lite nöjdare

Det nya regeringsprogrammet är klart bättre ur miljöperspektiv än det förra, men det krävs också finansiering och lagändringar för att förverkliga målen, säger Naturskyddsförbundet i ett pressmeddelande.
Förbundet är tillfreds med att försämringen av miljöns tillstånd ser ut att bromsas upp men befarar att den hårda naturresurspolitiken ångar på. Skrivelsen om en klimatlag får kritik för att vara diffus.

– Skatten på torv måste höjas klart mer och tidigare, säger naturskyddschefen Ilpo Kuronen.