Foto: Colourbox

Bluffterapeut utnyttjar klienter

En bluffterapeut har missbrukat sin påstådda ställning och förgripit sig sexuellt på sina klienter, rapporterar Yle.

Yle har varit i kontakt med flera kvinnor som alla har liknande erfarenheter av samma man. Mannen utger sig vara psykoterapeut, psykiater och läkare men saknar egentligen formell kompetens.

En av kvinnorna som fallit offer för bluffterapeuten berättar att han var väldigt fysisk, masserade och kysste henne. Kvinnan hade uppsökt terapi för att få hjälp mot sin svåra depression men det utvecklades istället till ett destruktivt sexförhållande.

Det är svårt att sätta stopp för bluffterapeuter eftersom det inte finns någon lagstiftning eller myndighet som övervakar de alternativa terapiformerna. Myndigheten Valvira, som övervakar hälsovården, kontrollerar endast legitimerade yrkesutövare.

Det enda man kan göra ifall man råkar illa ut är en brottsanmälan till polisen.

En arbetsgrupp planerar hur man ska kunna reglera alternativvården. Målet med lagen är att förbättra patientsäkerheten inom den alternativa vården, och ett utkast förbereds för tillfället vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Kvinnan som Yle varit i kontakt med säger att det värsta är att ingen har kunnat ingripa och att mannen bara fått fortsätta.