Foto: Colourbox

Stort bidrag för att återuppliva finska språket i Sverige

Sverigefinska ungdomsförbundet SFU har fått ett rekordstort bidrag från Allmänna arvsfonden för sitt projekt att återuppliva de fem nationella minoritetsspråken och speciellt det finska språket i Sverige.

De 210 000 euro (två miljoner kronor) som SFU beviljats ska under tre år finansiera projektet Revitalisera mera. En stor del av andra och tredje generationens sverigefinländare har förlorat sitt modersmål, men intresset att revitalisera deras finska språk finns.

SFU:s generalsekreterare Markus Lyyra säger att allting sker på ungdomarnas villkor och att initiativet kommer från dem.

- Vi har träffats med ungdomar från olika minoriteter och de har gett konkreta förslag på hur de vill utveckla situationen. Vi kommer att fortsätta samarbetet med ungdomarna nu när vi har möjlighet att förverkliga idéerna, säger Lyyra.

Lyyra önskar att fler ungdomar ska våga använda sitt språk och veta vilka rättigheter de har. SFU hoppas på att kunna skapa ett forum där unga från alla minoriteter aktiverar sig.