Foto: Colourbox

Plocka upp farliga glasskärvor

Ett skräp i dagen-gruppens Facebook-kampanj ”Rikottu lasi haavoittaa, kerään sen pois” ("Farliga glasskärvor, jag plockar upp dem") växer explosionsartat. Evenemanget startades på lördagen och har hittills samlat 72 000 personer som lovar att samla ihop glas.

evenemangets sida berättar folk både med bild och med text om skador som glasskärvor har orsakat. Många klagar på söndriga glasflaskor på stränderna och hundägare berättar om hur deras hundar trampat på glas, medan cyklister gång på gång får reparera sina punkterade däck. En del av skadorna som glaset orsakar kan till och med vara livshotande.

Enligt Skräpgruppens grundare Tuula-Maria Ahonen är det ofta pojkar eller unga alkoholkonsumerare som slänger söndriga glasflaskor i naturen. Ahonen önskar därför att föräldrar skulle läsa evenemagets sida tillsammans med sina barn.

Evenemangets syfte är att få en tryggare omgivning och att få dem som lämnar glassplitter på marken att tänka efter. Ahonen säger att bilderna beskriver bättre än tusen ord hur mycket lidande söndrigt glas orsakar människor och djur.

Evenemanget fortsätter på Facebook ända till oktober.