Foto: Benjamin Suomela

Katainen lovar snabba tag

Jyrki Katainens regnbågskoalition vill ha ett regeringsprogram att visa upp på fredag. – Vi ser mer allvarligt på situationen nu än senast, sade Katainen när partiledarna träffades på måndagen.

Regeringsförhandlingarna som strandade för snart två veckor sedan återupptogs på måndagen då ledarna för sex av riksdagens åtta partier träffades i statsrådets festvåning Smolna. Jyrki Katainen (Saml) inleder nu ett nytt försök att få ihop en regering – med precis samma partier som misslyckades senast.

– Jag tror att alla ser mera allvarligt på situationen. Mycket av arbetet är redan gjort och världen har inte förändrats sedan senast. Nu ska vi bara hitta en gemensam syn, sade Katainen innan förhandlingarna började. 

Katainen aktade sig för att säga vem som får ge efter på vilka punkter och nöjde sig med att säga att hans uppfattning är att sexpartikoalitionen finner en samsyn. Han förnekade att pressen skulle ha ökat.

– Det finns ingen annan press än det faktum att Finland behöver en funktionsduglig majoritetsregering. Det är en alldeles tillräcklig press. 

Jutta Urpilainen (SDP säger att koalitionen ska jobba hårt den här veckan för att få till ett program.

– Jag tycker det är helt realistiskt.

Ekonomin och i synnerhet skattefrågorna utgjorde de stenar som regnbågsskutan strandade på för snart två veckor sedan men nu lovar man att manövrera noggrannare.

– Vi har diskuterat det här mycket, senast under veckoslutet, och jag är ganska tillitsfull, säger Urpilainen.

Stefan Wallin (SFP) är också införstådd med målet att ha regeringsprogrammet klart till fredag.

– Det är bara sittmuskler och munläder som behövs.

Utöver skattepaketet kommer partierna att tvista om värdefrågor. De gröna vill trygga en lag om könsneutral äktenskapslagstiftning.

– Vi diskuterar det fortfarande, säger partiets nye ordförande Ville Niinistö.

Kristdemokraterna accepterar inte en sådan lag, men partibasen Päivi Räsänen säger ändå att hon tror att regeringsprogrammet blir klart till fredag. I dag, måndag, diskuterar partiledarna de ekonomiska ramarna för regeringsprogrammet. På tisdag återupptas förhandlingarna gruppvis på Ständerhuset.