Foto: Dan Andersson

Ville Niinistö tar över De gröna

De grönas nya ordförande Ville Niinistö lovar tuffare tag i partiets politik. Han tänker se till att partiet inte längre blir överkört i regeringen.

Partimedlemmarna sade sitt med besked. Ville Niinistö fick 2550 av de 4597 röster som gavs i De grönas medlemsomröstning om vem som ska leda partiet efter brakförlusten i valet. Han utropades därmed utan diskussion på partikongressen till ny partiordförande.

För sittande ordföranden Anni Sinnemäki gick det betydligt sämre än väntat. Riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto knep silvret i ordförandekampen, med 921 röster. Sinnemäki fick 843 och forskaren Mika Flöjt 283.

Det klara siffrorna överraskade alla, också Ville Niinistö.

– Jag är rörd över att ha blivit vald så här. Det ska bli fint att fungera som kapten för det här laget.

I sitt tal efter att han blivit vald betonade Niinistö traditionella gröna värden. Han påminde om att den gröna rörelsen startade vid fågelsjön Koijärvi.

– De gröna ville starta diskussion om naturskyddets betydelse. De ville öppna människornas ögon. Den uppgiften har inte försvunnit någonstans. 

Niinistö ser De gröna som partiet som vågar erbjuda hållbara alternativ med tanke på både människan och naturen, som vågar utmana beundran av den gränslösa tillväxten och den alternativlösa retoriken i den ekonomiska politiken.

Sig själv beskriver Niinistö som en grön socialliberal, som vill kämpa för ett samhälle som ger alla lika villkor.

Som en orsak till partiets valförlust ser Niinistö att de gröna har börjat skämmas för att de är idealister.

– Vem skulle rösta på en cynisk idealist? Låt oss öppet vara idealister som presenterar utopier om ett hållbart samhälle, utopier som kan förverkligas.

Det finns enligt Niinistö en avgörande skillnad mellan hans parti och andra:

– Vi är fortfarande det parti som gör alla andra partier och hela Finland grönare. Vi styrs bara av ansvaret för vår gemensamma miljö och kommande generationer, inte av intressegrupper eller strukturer som byggdes för en förgången tid.

Niinistö blir nu De grönas huvudförhandlare när den nya regeringen ska bildas.

– Vår uppgift är att se till att vi får ett progressivt grönt regeringsprogram. Om vi går med ska vi varje dag kunna vara stolta över besluten i regeringen. I den förra regeringen lyckades det här inget vidare och partiet blev överkört, medger Niinistö.

– Regeringssamarbetet kan inte fungera så att man i vissa frågor kan köra över mindre regeringspartiers centrala intressen. Det här tänker vi inte längre gå med på.

Med Sannfinländarna som tredje största parti tror Niinistö att upplysningsverksamhet krävs för att få folk att inse att alla drar nytta av att alla som bor i Finland är jämställda och har lika möjligheter att lyckas i livet.

– Att ställa svaga minoritetsgrupper mot varandra är obegripligt för mig. Vi måste ta människorättsfrågor ännu mer på allvar.

Vilket är ledande politikers ansvar här?

– Man måste våga stå för sina värderingar och det har de flesta politiker nog låtit bli att göra. Jag tror ändå att när den hetsiga debatten som förs på nätet kommer ut därifrån börjar fler och fler inse att det här inte är hållbart. Då kan vi övertyga folk att välja den sidan som öppet försvarar alla människors likvärdighet.