Skattefrågorna ännu inte lösta

Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki säger att det inte är säkert att partiet är med i regeringen ännu. Partiet kräver ökad progressivitet i beskattningen.

Arhinmäki säger att Vänsterförbundet deltar bara om regeringsprogrammet omfattar partiets mål. De viktigaste kraven är förbättrad grundtrygghet, ökad progressivitet i beskattningen och minskade inkomstklyftor.

- Vi godkänner bara ett sådant skattepaket som ökar progressionen, säger Arhinmäki, som inte ser det som någon fanflykt om partiet ställer sig utanför regeringen.

Såväl regeringssonderaren Jyrki Katainen (Saml) som SDP-basen Jutta Urpilainen gav diplomatiskt diffusa svar på alla frågor som rörde beskattningen. Det var ekonomin och skatterna i allmänhet och momsen i synnerhet som stjälpte den så kallade sixpackens första försök.

- Vi har ännu inte svar på alla frågor, men vi har kommit överens om att lösa dem. Det är ingen tävling om vem som vinner över den andre, säger Katainen.

- Vi var emot plattskatt före valet och vi är det fortfarande. Det är viktigt att beskattningen blir rättvisare, säger Urpilainen, men vägrar ta ställning specifikt till momsen.

Är ni nu överens om de stora linjerna i ekonomin?

- Vi har diskuterat mycket, men jag vill inte gå in på några detaljer. Jag är säker på att vi kommer att finna en lösning också i skattefrågorna, säger Urpilainen.

Hon vill inte redogöra för vilka löften SDP eventuellt fått för att återgå till förhandlingsbordet.

- Men det finns en stark vilja och ett förtroende för att vi nu kommer att lyckas. Jag tror att den här processen har satt sina spår.

Hade inte SDP nu tackat ja till Katainens invit hade Urpilainen själv stått nästa i tur som regeringssonderare.

Du hade själv kunnat bli statsminister?

- Jag vill i så fall bli statsminister genom val, inte genom kabinettspolitik. Som största parti är det Samlingspartiet som har det här mandatet.

Ni har säkert ändå diskuterat med de andra partierna. Hade en SDP-ledd regering varit omöjlig?

- Vi har diskuterat, men inte gått några skuggförhandlingar. Vi respekterar Katainens mandat.