Foto: Lehtikuva

Nu prioriterar Jyrki Katainen Sannfinländarna

I dag borde det klarna om det kan bli en regering med basen Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna, enligt anonyma källor inom Samlingspartiet.

Regeringssonderaren Jyrki Katainens (Saml) första alternativ sedan omstarten i tisdags går ut på att försöka få ihop en regering med Samlingspartiet, Centern och Sannfinländarna – ungefär där man blev efter den senaste ronden alltså.

– Det skulle vara en lösning som respekterar valresultatet, eftersom såväl det största partiet som den största valsegraren skulle sitta med i regeringen. Problemet i den här konstellationen är att Sannfinländarna inte i något läge är med på att rösta för EU-stöden, och frågan är om Samlingspartiet och Centern är beredda att bevilja dem undantagslov i den här frågan. Det kan hända att den här modellen stupar på den saken, säger en källa i Samlingspartiet som föredrar att vara anonym.

Enligt Hbl:s källor är Katainens alternativ nummer två en regeringsbas med de tre gamla stora – alltså Samlingspartiet, Centern och Socialdemokraterna, en bas som varit otänkbar ända tills Sannfinländarnas frammarsch ställde styrkeförhållandena på ända. Den här basen dras också med ett visst legitimitetsproblem då valets segrare lämnas utanför.

– Ett annat problem är att SDP kanske inte vill vara med i en regering med en så stark borgerlig majoritet, den ligger ju rätt nära den gamla regeringen.
SDP osäkerhetsmoment

Lyckas inte heller den här ekvationen hänger det på Samlingspartiet och SDP om det blir en regering i Katainens regi, snarast då genom en återgång till den så kallade sixpacken.

SDP är ändå ett osäkerhetsmoment för Katainen. Varför skulle partiet tacka ja till Katainen då bollen ifall han misslyckas går till SDP-basen Jutta Urpilainen? Å andra sidan innebär det en viss risk för SDP att tacka nej.

– Man kan ju hålla alla alternativ öppna och väga dem mot varandra. Socialdemokraterna vill sitta i regeringen, och deras beredskap att ta risker en gång till är säkert betydligt mindre nu då de en gång redan spelat med risken. Alla har nog lärt sig en läxa, säger en annan källa i partiet.
Skulle bollen gå till SDP är Urpilainens sits knappast särskilt mycket enklare än Katainens. I en konstellation med Sannfinländarna är EU-politiken fortfarande ett problem.

– Deras enda möjlighet är då en rödmyllebas påfylld med några mindre partier, men en sådan regering skulle inte ha särskilt stor legitimitet med tanke på valresultatet.

Tonen bland de socialdemokratiska förhandlarna från förra omgången var i går försonlig – inget är uteslutet och grälen gäller sak, inte person. Det försäkrade man också från samlingspartistiskt håll. Enligt uppgift är föreställningen över och alla har enbart landets bästa för ögonen.

– Det viktigaste är sakfrågorna, det är onödigt att spekulera om basen nu. Vi har hela tiden utgått från att SDP inte för några skuggförhandlingar, det här är inget taktikspel, säger SDP:s vice ordförande Pia Viitanen.

– På personnivå har samarbetet hela tiden varit ok, men vi har haft olika syn på sakfrågorna. Det som krävs av Katainen nu är vilja att nå en lösning, säger Miapetra Kumpula-Natri, vice ordförande för riksdagsgruppen.

Men vill ni sitta i Katainens …regering?

– Regeringen är en plats där man kan påverka, men vi kan inte heller sälja ut våra åsikter, säger Kumpula-Natri.

Några anonyma partikamrater var inte lika diplomatiska.

– Ska vi vara med igen så får Katainen nog komma med mössan i handen. Det var han som slängde ut oss, så det är han som ska komma oss till mötes. Sedan får vi se om det räcker, säger en.

– Det är psykologiskt svårt för oss när vi blev utslängda. För att återställa förtroendet måste Katainen komma oss till mötes. Vi satt ju inte och rullade tummarna efter att han slängde ut oss, vi har hunnit prata med andra, säger en annan.