Foto: Colourbox

TBE-vaccinet …biter inte på alla

Massvaccineringen mot TBE har haft effekt men sjukdomen är ännu inte utrotad på Åland. I fjol …insjuknade elva personer. Även vaccinerade har blivit sjuka.

TBE-vaccinet anses ge fullgott skydd efter tre sprutor. De två första ges med cirka en månads mellanrum och den tredje inom ett år från det första sticket. Sedan behövs påfyllnadsdoser med jämna mellanrum – den första tre år efter det tredje sticket och sedan en spruta med fem års mellanrum.

TBE-vaccinet ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet. De som vill ha vaccinet måste betala det själva. Men Åland, som varit Finlands mest TBE-drabbade region, är ett undantag. Här har alla över 7 år bjudits på tre TBE-sprutor sedan 2006.

Birgitta Hermans, klinikchef vid primärvården vid ÅHS, Ålands hälso- och sjukvård, säger att antalet TBE-drabbade sjunkit. Men minskningen är inte dramatisk.

– Fortfarande har vi ett tiotal fall per år. Det kan bero på flera saker. En del har inte vaccinerat sig alls och en del har inte fullföljt programmet. Vi har också haft två fall där vaccinerade blivit sjuka. Vaccinet ger inte ett 100-procentigt skydd.

Gratisvaccineringen fortsätter nu till och med 2015.

– Det är vi glada för. TBE är en allvarlig sjukdom. En del kan klara sig utan bestående men, men vi har också haft fall där en person blivit totalförlamad.
Nu får också barn över 3 år vaccin.

– I fjol hade vi små barn som blev riktigt sjuka, säger Hermans.

Att en del tar en eller kanske två gratissprutor medan sedan struntar i de övriga ses som slöseri med allmänna medel.
Det är viktigt att man fullföljer programmet, annars blir skyddseffekten sämre.

Ska fastlänningar som ska semestra på Åland låta TBE-vaccinera sig först?

– Visst är det bra om man gör det, speciellt om man tänker vistas mycket i skog och mark. Man ska också  kontrollera noga om man blivit stucken, säger Birgitta Hermans.