Sverige har en kapacitet inom flygspaning som är överlägsen vad de andra länderna kan ställa upp med, anser utrikesminister Carl Bildt. Arkivbild: ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO

Sverige förlänger Libyeninsatsen

Den svenska alliansregeringen har gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att förlänga Sveriges militära insats i Libyen.

Sverige har under våren deltagit med åtta Jas-plan i den Nato-ledda operationen för att upprätthålla FN:s flygförbud över Libyen.

Den svenska insatsen skärs ner till fem stridsflygplan och kommer att fokusera mer att ge Nato en bättre situationsbild över vad som händer på marken. De svenska Jas-piloternas jobb med att fotografera militära mål på marken får mycket beröm.

– Sverige har en kapacitet inom flygspaning som är överlägsen vad de andra länderna kan ställa upp med, säger utrikesminister Carl Bildt.

De svenska Jas-planen får inte angripa mål på militära mål på marken.

Det var länge oklart om det skulle bli någon förlängning av den svenska operationen. Socialdemokraternas nya ledare Håkan Juholt har gett en rad motstridiga uttalanden om Libyensinsatsen.

I dag var det Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin som mötte pressen tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Libyens regim är nu svag och desperat. I den situationen kan Khadaffi ta till desperata åtgärder. Omvärlden måste nu ha resurser att stoppa sådana desperata åtgärder från Khadaffi, sade Ahlin.

Sverige lovar också att bistå med en bordingstyrka, som ute till havs kan ingripa mot fartyg som försöker smuggla vapen till Libyen.