Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Myllylä: Jag berättade om epo till två chefstränare

Förre toppskidåkaren Mika Myllylä berättade i rätten på tisdagen att han talat om sin epoanvändning till två chefstränare. Svaret kom först då domaren påpekat att Myllylä inte har en laglig rätt att vägra svara på frågan.

Chefstränarna i fråga var Pekka Vähäsöyrinki och Antti Leppävuori, båda åtalade i FNB-dopningsfallet i Helsingfors tingsrätt. Vähäsöyrinki och Leppävuori tränade finska skidåkare på 1990-talet. Myllyläs vittnesmål antyder att duon – i motsats till vad de själv sagt – visste om dopning bland finländska skidåkare då de i tiden krävde skadestånd för FNB:s dopningsnyhet.

Myllylä är den enda skidåkaren som i förundersökningen medgav att han använt epo.

– Jag kan bara säga att jag har prövat på preparatet i fråga på 1990-talet. Det får vara mitt slutgiltiga svar i frågan, sade Myllylä i rätten på tisdagen. Han vägrade svara på frågor om epoanvändning på 2000-talet.

Myllylä sade att han själv injicerade epo. I förundersökningen berättade han att Kari Kajaus, som var anställd vid idrottsinstitutet i Vuokatti, skulle ha haft något med saken att göra, men i rätten mindes han att ämnet Kajaus gett honom inte skulle ha varit epo.

Myllylä kunde inte berätta om andra idrottares eventuella epoanvändning. Han sade ändå att ingen av de misstänkta i dopningsfallet hade något att göra med hans epoexperiment.

Jag kan bara säga att jag har prövat på preparatet i fråga på 1990-talet.


Isometsä förnekar dopning

Före detta skidåkaren Jari Isometsä förnekar att han använt förbjudna ämnen under sin karriär. Isometsä åkte fast för att ha använt en plasmaexpander under VM i Lahtis. Enligt honom var metoden förbjuden, men expandern fanns inte med på listan över förbjudna ämnen.

Isometsä bestred också att han skulle känna till att övriga skidåkare använt dopningsmedel.

Isometsä var först ut att vittna på tisdagen. Medierna väntade på honom vid entrén och en bakdörr utanför tingshuset, men han lyckades ändå undvika kamerorna.

Enligt domaren hade Isometsä önskat att inte bli fotograferad under rättegången, eftersom det kan ha en negativ inverkan på hans jobb. Rätten ordnade därför så att Isometsä kunde ta sig in i tingshuset utan att möta pressen. Han kom in i rättssalen via en bakdörr.

Immonen förnekar Kyrös påstående

Den tidigare skidåkaren Janne Immonen sade i rätten på tisdagen att han inte medgett för Kari-Pekka Kyrö att han skulle ha använt epo-hormon.
Den förre skidtränaren Kyrö sade i tingsrätten på måndagen att Immonen berättat för honom att han använt epo. Enligt Kyrö skedde detta 1999 när Immonen visat för höga hemoglobinvärden.

Kyrö sade att Pekka Vähäsöyrinki hade ett träningssamarbete med Immonen. Immonen säger i sin tur att Vähäsöyrinki aldrig tränat honom eller ens varit hans rådgivare.

Reijo Jylhä, som tränade Immonen fram till mitten av 1990-talet, sade i tingsrätten att Kyrö ringde honom 1999 för att fråga om Immonens blodvärden. Jylhä fick då den uppfattningen att Immonens värden låg nära gränsen, men på den tillåtna sidan.

Immonen sade i rätten att han aldrig haft problem med att klara gränsen för hemoglobinvärdet.