De åtalade i dopingrättegången. Foto: Lehtikuva

Isometsä förnekar dopning

Jari Isometsä åkte fast för att ha använt en plasmaexpander under VM i Lahtis.

Enligt honom var metoden förbjuden, men expandern fanns inte med på listan över förbjudna ämnen.

Isometsä bestred också att han skulle känna till att övriga skidåkare använt dopningsmedel.

Skidåkare hörs i FNB-dopningsrättegången på tisdagen.

Jari Isometsä var först ut att vittna. Medierna väntade på honom vid entrén och en bakdörr utanför tingshuset, men han lyckades ändå undvika kamerorna.

Enligt domaren hade Isometsä önskat att inte bli fotograferad under rättegången, eftersom det kan ha en negativ inverkan på hans jobb.

Rätten ordnade därför så att Isometsä kunde ta sig in i tingshuset utan att möta pressen. Han kom in i rättssalen via en bakdörr.

Janne Immonen säger att han inte medgett för Kari-Pekka Kyrö att han skulle ha använt epo-hormon. Kyrö sade i tingsrätten på måndagen att Immonen berättat för honom att han använt epo-hormon. Enligt Kyrö skedde detta 1999 när Immonen visat för höga hemoglobinvärden. Kyrö sade att Pekka Vähäsöyrinki, som står åtalad i dopningsfallet vid den tiden, hade ett träningssamarbete med Immonen. Immonen säger i sin tur att Vähäsöyrinki aldrig tränat honom eller ens varit hans rådgivare.

Reijo Jylhä, som tränade Immonen fram till mitten av 1990-talet, sade i tingsrätten att Kyrö ringde honom 1999 för att fråga om Immonens blodvärden. Jylhä fick då den uppfattningen att Immonens värden låg nära gränsen, men på den tillåtna sidan.

Immonen hördes på tisdagen som vittne i FNB:s dopningsmål. Han sade att han aldrig haft problem med att klara gränsen för hemoglobinvärdet.