Forskningsinstitut utfärdar kärnvapenvarning

Kärnvapnen i världen blir färre – men farligare. Världens kärnvapenmakter förfogar fortfarande över 20 500 stridsspetsar. Samtidigt ökar hoten om konflikter kring råvaror, varnar fredsforskningsinstitutet Sipri.

I en rapport konstaterar Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) att antalet kärnvapenstridsspetsar hos de åtta kärnvapenmakterna USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike, Indien, Pakistan och Israel har minskat med omkring 2 000 sedan 2009.

Men den akuta kärnvapenfaran är fortfarande överhängande.

– Av dessa är mer än 5 000 operativa kärnstridsspetsar utplacerade och färdiga att användas, skriver Sipri i en årlig rapport som offentliggjordes på tisdagen.

Dystra utsikter

Flest kärnvapenstridsspetsar har Ryssland enligt Sipri 11 000 varav 2 427 är klara för strid. USA har 8 500 och av dem är 2 150 skjutfärdiga. Moskva och Washington har skrivit under ett gemensamt nedrustningsavtal som begränsar antalet utplacerade kärnvapenstridsspetsar till vardera 1 550.

Men utsikterna för en meningsfull nedrustning är dystra, anser Sipri, eftersom alla åtta kärnvapenländerna antingen förbättrar eller vidmakthåller sina arsenaler.

Dessutom varnar Sipri för kapprustningen i Sydasien. Förhållandet mellan Indien och Pakistan är fortsatt spänt, och regionen är "det enda stället i världen med kapprustning av kärnvapen", säger Siprichefen Daniel Nord.

Nord är särskilt orolig för att Pakistan ska förlora kontrollen över sina kärnvapen till en terrorgrupp.

Kamp om naturresurser

I rapporten framhäver Sipri riskerna för konflikter kopplade till naturresurser. Sipri pekar ut Kinas och Indiens ökade behov av naturresurser, samtidigt som de rika ländernas efterfrågan på naturtillgångar underblåser konflikter i oroliga regioner.

Sipris expert på väpnade konflikter Neil Melvin konstaterar nödvändigheten av "samverkande internationella ramar som är inriktade på säkerhetsfrågor i styrningen av naturresurser".

Höga matpriser anses dessutom vara en ledande orsak till protesterna i bland annat Egypten, Tunisien samt Jemen enligt Sipri.