ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO

Ehec tvingar EU stödja gurkodlare

Hela Europa är fullt med gurkor som ingen vill köpa efter ehec-larmet. EU är nu berett att kompensera frukt- och grönsaksodlare ekonomiskt. Men frågan är om odlarna blir nöjda.

EU:s jordbruksministrar var på tisdagen extrainkallade för att diskutera hur odlare som nu står med osäljbara gurkor, tomater och annat ska ersättas.

Jordbrukskommissionär Dacian Ciolos föreslår runt 150 miljoner euro, som ska tas ur den befintliga jordbruksbudgeten.

Men flera länder tycker att summan är för snål – bara de spanska odlarna hävdar att de förlorar 200 miljoner euro per vecka.

Ciolos ska inom kort återkomma med ett konkret förslag. Inte enbart om pengar, utan också om vilka grönsaker som ska omfattas. På mötet talades om gurkor, tomater, sallad, zucchini och paprika.

Spanska odlare vill bli kompenserade till 100 procent, eftersom de anser sig oskyldigt anklagade av tyska myndigheter för att ha spridit smittan med sina gurkor. Med Ciolos förslag läggs ribban i stället vid 30 procent.

Anttila: Efterfrågan på finländska grönsaker ökar

Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (C) bedömer ändå att ehec-epidemin kan få efterfrågan på finländska grönsaker att öka.
Enligt Anttila har efterfrågan i Finland inte påverkats av epidemin. Den bästa försäljningssäsongen för inhemska grönsaker pågår som bäst.

Jag påstår att det här till och med ökar efterfrågan på finländska grönsaker.

– Jag påstår att det här till och med ökar efterfrågan på finländska grönsaker. Vid butikshyllan ser man noga efter vilket land grönsakerna kommer från, sade Anttila i Luxemburg.

I Sverige har odlarna däremot drabbats av minskad efterfrågan på grönsaker.

– Priserna faller enormt och vi är nu inne i de veckor på året som vi har absolut mest gurka i hela Sverige, säger Tomas Isberg, vice ordförande i Grönsaksodlarnas riksförbund (GRO) i Sverige.

Försiktig optimism

– Holländarna dumpar sina gurkor till i princip inga pengar alls. Hela Europa är fullt med gurka och ingen vill köpa.

Hittills har runt 2 300 personer främst i norra Tyskland smittats av ehec. 25 personer har dött, varav en svensk kvinna. Ännu har inte smittkällan hittats men Tysklands hälsominister Daniel Bahr förklarade på tisdagen att nu känner "viss optimism".

– Det finns sådant som talar för att vi har det värsta bakom oss, sade Bahr och tillade att graden av nyinfekterade har minskat.