CIA:s terrorspaning i Sverige bekräftad

De USA-agenter som bedrev misstänkt olovlig underrättelseverksamhet i Sverige 2009 har varit föremål för förundersökning, meddelar åklagare.

Den lades ned eftersom agenterna hade lämnat landet.

Riksdagsledamoten Jens Holm (Vänsterpartiet) och advokaten Sten de Geer anmälde den 25 maj USA:s spaning till åklagarmyndigheten sedan den avslöjats av Svenska Dagbladet.

Förundersökningar om olovlig underrättelseverksamhet som inte resulterar i häktning eller åtal brukar hållas hemliga. I det här fallet har dock så pass mycket blivit offentligt via massmedier att den särskilde åklagaren i säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, anser sig kunna lämna ut vissa uppgifter.

Åtminstone en medieuppgift har varit fel enligt Lindstrand: att agenterna skulle ha kunnat gripas. Det gick inte eftersom de hade diplomatisk immunitet.

Regeringen kan välja att förklara diplomater persona non grata (icke önskvärda) och sparka ut dem. Så har dock inte skett i det här fallet enligt utrikesminister Carl Bildt (Moderaterna). Det finns ändå försiktigare sätt att förklara för en ambassad att någon diplomat är oönskad.

Enligt SvD kom Säpo på USA-agenterna när man skulle spana på misstänkta terrorister och krävde av USA att de skulle slängas ut.