Foto: Mikael Nybacka

Tidtabellen håller på 51:an

Det är inte bara bygget med nya motorvägen som saktar ner trafiken på stamväg 51.

Också de många nyfikna som saktar farten för att kolla hur bygget framskrider bidrar till den långsamma takten, säger arbetsledare på Destia.

– Motorvägsbygget går enligt planerna. Tidtabellen håller, konstaterar arbetsledaren Seppo Tuovinen på Destia.

Längs med den tio kilometer långa sträckan pågår nu många olika projekt. På många ställen är hastighetsbegränsningarna 50–60 km i timmen och bilköerna är inte nådiga i rusningstid.

Seppo Tuovinen säger att enskilda moment kan fördröja trafiken ytterligare men det är ingen särskilt tidpunkt under sommaren som kommer att orsaka någon en extra lång fördröjning. Projektet är planerat så att de trafikmässigt störande byggnadsskedena är någorlunda jämnt fördelade.

– Vi har märkt att många som kör förbi byggarbetsplatserna är nyfikna och saktar in för att kolla vad som händer. Det orsakar ytterligare en liten fördröjning i trafiken.

Trots besvärligheterna kring vägbygget verkar bilisterna inte vara särskilt upprörda. Vilve Vallimäe som är på uppköp med sonen Oliver tar ingen stress för byggarbetet utan ser i stället fram emot att motorvägen ska bli klar.

– Vi bor i Långvik och kör på den här vägen ungefär tre gånger i veckan.

Även Martti Keskitalo i Masaby tar bygget med ro.

– Visst blir det bilköer ganska ofta på grund av vägbygget men jag har inte så bråttom. Jag är pensionär och tar det lugnt.

Martti Keskitalo säger att motorvägen är efterlängtad och nämner de många olyckor som har inträffat på vägavsnittet.

Halva grönbron snart klar

En bit öster om ring treans anslutning till stamväg 51 börjar det norra spannet av djurens övergångsställe vara klart. Till hösten kommer körbanan att dirigeras under detta så att arbetet med det södra spannet kan inledas.

– Jag tycker det är väldigt fint att det byggs en bro åt djuren. Jag har ofta sett överkörda hjortar på vägarna här, säger Liisa Vähä-Krekula.

Bro snart klar att flyttas

Det mest krävande projektet för hela motorvägsbygget är arrangemangen över Esboviken.

Förutom de två befintliga broarna över Esboviken uppförs två nya. En som ska bära motorvägstrafiken i västlig riktning, som kommer att stå färdig i juli, och en för lokaltrafiken.

– Så fort nya bron är färdig dirigerar vi om trafiken till den. Då kommer vi genast att börja förbereda flyttningen av den bro som trafiken nu använder, säger Seppo Tuovinen.

Denna bro skall skjutas 1,3 meter norrut i slutet av sommaren. Att en hel bro ska flyttas beror på museiverket som har museiskyddat den mindre och rätt gamla Stensviksbron som ligger olägligt nära de nya broarna.

Stamväg 51

• Motorvägen som nu slutar i Stensvik förlängs med 10 kilometer till och med Munkkulla i Kyrkslätt.
• Sammanlagt byggs 10 nya broar varav en är en grönbro endast för djur.
• Hela sträckan får viltstängsel och belysning, 4,4 kilometer bullerskydd.
• Projektet kostar 80 miljoner euro.
• Vägsträckan har en dyster olycksstatistik.
• 2013 ska bygget vara klart.
Pensionären Martti Keskitalo
”Visst blir det bilköer ganska ofta på grund av vägbygget men jag har inte så bråttom.”