Markus Himanen och de andra aktivisterna från nätverket Fri rörlighet demonstrerar för att staden ska erbjuda romerna bättre levnadsförhållanden. Himanen säger ändå att ett sådant beslut, mot bakgrunden av de attityder som hittills härskat, skulle komma som en överraskning. Foto: Cata Portin

"Staden har flytt sitt ansvar för romerna länge nog"

– Det enda romerna begär är en plats med el och vatten där de får vara ifred för myndigheternas godtycke, säger Heidi Auvinen. Nätverket Fri rörlighet demonstrerar på Senatstorget medan stadsstyrelsen diskuterar tiggararbetsgruppens förslag.

I stadsstyrelsen föll rösterna 8–7. Beslut i romfrågan fattas tidigast om en vecka. Stadsstyrelsen bordlade de förslag tiggararbetsgruppen under Jarmo Räihäs ledning hade föreslagit.

Vad förslog Räihä? Jo, fri rörlighet gäller. Inom EU får EU-medborgare röra sig fritt. De har rätt att vistas i landet i tre månader utan att registrera sig. Räihäs arbetsgrupp säger också att det inte är förbjudet att tigga. Enligt ordningslagen är störande tiggeri förbjudet. Staden ingriper om barn tigger. På planerat område är det förbjudet att slå upp läger. Romfrågan är ett alleuropeiskt problem. Romfrågan borde enligt tiggeriarbetsgruppen inte vara ett kommunalt problem.

Hoppades på beslut

Kring ett tält på Senatstorget samlades medlemmar av nätverket Fri rörlighet för att uppmuntra stadsstyrelsen till att ta ett för de rumänska och bulgariska romerna fördelaktigt beslut.

– Vi vill påminna dem om att de i dag kan avgöra romernas öde, förklarar Heidi Auvinen, strax innan stadsstyrelsens möte.

– Det bästa skulle vara om staden överlät ett område till romerna där de har tillgång till el och vatten. Beslutsfattarna har flytt sitt ansvar länge nog, så jag hoppas de kan fatta ett beslut i dag, fortsätter hon.

"Samma snömos som vanligt"

Samlingspartiets politiker Ben Zyskowicz och Kimmo Sasi diskuterar med Fri rörlighet-aktivisten Markus Himanen om hur romernas situation enligt dem borde lösas.

– Problemet kan lösas endast i deras hemländer, genom att tillåta att ett par hundra romer tigger i Finland löser vi ingenting. Både Bulgarien och Rumänien är medlemmar av EU och de har förbundit sig till att diskriminering på grund av etnicitet inte får förekomma. De andra medlemsländerna borde sätta press på dem så att de följer reglerna, säger Zyskowicz.

Han säger att tiggeri inte kan vara ett yrke i Finland.

– Man får komma till Finland och man får arbeta här. Men tiggeri är inte ett människovärdigt arbete. Att sitta i ett gathörn är förnedrande.
Himanen är inte imponerad av politikernas utläggning.

– Det är samma snömos som vanligt. De talar om människovärde samtidigt som det förs en politik som gör ett människovärdigt liv omöjligt för romerna. Då beslutsfattarna säger att romerna bäst kan hjälpas i hemlandet betyder det att de inte tar sitt ansvar.

Han hoppas staden skulle erbjuda romerna en lägerplats med el och vatten samt stödja aktörer inom tredje sektorn i deras arbete att hjälpa romerna.

– Tredje sektorn kunde hjälpa till med arbetsförmedling, språkutbildning, att erbjuda barnen aktiviteter och så vidare.

Tror han att staden kommer att ta ett sådant beslut?

– Det skulle nog vara en helomvändning om man ser på den politik man fört hittills.