Anhängare av partiet PSD firade framgången i valet på söndagen. Lehtikuva / AFP

Portugal börjar bilda regering

Portugals blivande premiärminister Pedro Passo Coelho lovar snabba reformer sedan högern vunnit en tillräcklig majoritet i nyvalet.

Sparåtgärder har krävts av EU och Internationella valutafonden (IMF) i utbyte mot ett stödpaket på 78 miljarder euro.

Coelhos borgerliga parti Socialdemokraterna (PSD) fick 39 procent av rösterna. PSD började på måndagen bilda regering tillsammans med sina traditionella högerallierade.

Passos Coelho sade i sitt segertal sent på söndagen att han ska börja genomföra avtalet om stödpaketet så snart som möjligt. Han sade att han är villig att införa fler sparåtgärder för att försäkra att Portugal inte ska bli en börda för sina fordringsägare.

– Det portugisiska folket kommer att behöva mycket mod under de närmaste åren och jag är säker på att de har det, sade Passos Coelho.

PSD fick 105 mandat i det 230 mandat starka parlamentet mot 73 för avgående premiärminister José Socrates Socialister.

Passos Coelho sade att han omedelbart kommer att försöka bilda regering med det mindre högerpartiet CDS-PP, som fick 24 mandat.

Tillsammans har de en majoritet på 129 mandat. De regerade senast tillsammans i en koalition 2002–2005.

På måndagen var det bara rösterna från utlandet som inte var räknade. De står för fyra mandat.

Det är första gången sedan Portugal återvände till demokrati 1974–efter fyra årtionden av diktatur–som både parlamentet och presidentposten kontrolleras av högerpartier.

Passos Coelho svär tjänsteeden först i slutet av juni eller början av juli, efter att det slutliga resultatet publicerats den 15 juni.

Det ger honom bra några veckor tid att förbereda den såkallade trojkans–EU, IMF och Europeiska centralbanken (ECB)–besök i Lissabon.
Innan dess måste regeringen ha beslutat vilka sparåtgärder som ska genomföras.

Den måste också hitta en köpare för sin förstatligade bank BPN och ge upp sina "gyllene aktier" i företag som förra statsmonopolet Portugal Telecom.

Parlamentet måste rösta för ett nytt sparprogram för nästa år och godkänna strukturreformer för att göra ekonomin mer dynamisk. Regeringen måste också påskynda privatiseringen av statsbolag.

Passos Coelhos seger välkomnades på måndagen av finansmarknaderna.

– Den största risken, ett parlament där inget parti har egen majoritet, är över, så vi torde få en ganska trygg koalitionsregering, säger David Schnautz, skuldexpert på Commerzbank i London.

– Följande steg blir att se hur snabbt vi får en del impopulära beslut och hur kraftig motreaktionen blir i samhället.