Centern. Mari Kivineimi tar ett steg närmare regering.

Kiviniemi vill regera med Soini

Centern tackar ja till Jyrki Katainens invit till regeringsförhandlingsbordet. Samtidigt betonar partiet att det är ytterst viktigt att också Sannfinländarna tas med.

 Centerns riksdagsgrupp beslutade på måndagen enhälligt att gå med i regeringsförhandlingar under Jyrki Katainens (Saml) ledning. Enligt partiordförande statsminister Mari Kiviniemi har Centern omprövat sin åsikt att gå i opposition eftersom läget radikalt har förändrats.

 - Landet behöver en funktionsduglig majoritetsregering. Om det inte går att få ihop den utan vår medverkan så är vi redo.

Riksdagsgruppen ställer som villkor att också valets storsegrare Sannfinländarna är med igen. Hon vill inte berätta om Sannfinländarnas medverkan är en knäckfråga för Centern.

- Det här är vårt ställningstagande till läget just nu.

Samma svar gav Kiviniemi på frågan om hur Centern gör om regeringssonderaren byts ut. Hon betonar i alla fall att Katainen som ordförande för riksdagens största parti har mandat att fortsätta som regeringssonderare.

Hur en överenskommelse om EU-politiken mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern skulle se ut vill Kiviniemi inte uttala sig om.

- Det kan nog bli nog svårt att komma överens om EU-frågorna, men helt omöjligt är det inte.