Foto: EPA

Groddarna är ökända bakteriehärdar

De nordtyska böngroddarna exporteras inte och finns inte i Finland, men vi har haft våra egna groddbesvär. Alfa alfa- och mungbönor kan lätt bli bakteriehärdar.

Den ekoproducent i Bienenbüttel i norra Tyskland som misstänks ha spritt Ehec-kontaminerade böngroddar har veterligen inte exporterat sina varor. Evira bekräftade i dag att dessa böngroddar inte finns i Finland. Kopplingen till Ehec-epidemin är ännu inte bekräftad, men böngroddar från den här gården har kopplats till fem olika restauranger där Ehec-smittade personer ätit, enligt lågtyska jordbruksministern Gert Lindemann.

Lindemann påpekar också att groddarna gror i fukt och 37 graders värme  - rena drömmiljön för bakterier.

Groddar ligger högt på Eviras lista över möjliga salmonellakällor. Med några års mellanrum påträffas bakterier i groddar. Senast åren 2007 och 2009 har salmonella i böngroddar lett till epidemier i Finland. Då var det fråga om alfa alfa-bönor. För femton år sedan insjuknade tre personer i Kuopio i salmonella efter att ha deltagit i en kurs om hur man tillverkar sina egna mungböngroddar.

Evira ger samma rekommendationer för groddar som för andra grönsaker - att de ska sköljas noggrant. De salmonellafall som härstammade från böngroddar handlade om importerade alfa alfa-frön som grott i Finland och gått till försäljning.

 - Det vatten som används vid groddningen måste fylla samma krav som hushållsvatten, säger enhetschef Auli Vaarala på Evira.

- Den som lagar groddar hemma ska också skölja av fröna innan de läggs att gro i burk.

Några rapporter om matförgiftningar av hemlagade groddar har ändå inte kommit till Eviras kännedom.

 

Ehec-bakterien är ovanlig i Finland med påträffas ibland. Den lever ofta vidare bland nötkreatur, och en vanlig smittkälla är avföringen. Barn som insjuknat har då fått ehec-bakterien på ett besök på någon bondgård. Den har också påträffats i icke-pastöriserade mjölkprodukter, men inte i grönsaker hos oss. I Asien har det däremot förekommit Ehec-epidemier. I Japan insjuknade nästan 8000 personer 1996 efter att ha fått ehec-bakterien från rädisor.