Utsatta. Små dagisbarn behöver små dagisgrupper för att hållas friska.

De minsta dagisbarnen ofta sjuka

Barn som är yngre än tre år och vårdas på daghem blir allt oftare sjuka. Orsaken är att allt färre barn vårdas i små dagvårdsgrupper.

Barn som är yngre än tre år och vårdas på daghem blir allt oftare sjuka, skriver tidningen Aamulehti. Små dagisbarn kan i värsta fall vara sjuka i mer än en månad per år.

Marjo Renko, specialist på infektionssjukdomar hos barn vid Uleåborgs universitetssjukhus påpekar att nationalekonomin skulle gynnas av mindre dagvårdsgrupper. Ifall barnen som är yngre än tre år skulle vårdas i grupper på högst 6–8 barn skulle deras sjukdagar minska till hälften. För vart 30:e barn skulle ett årsverke sparas då föräldrarna kunde jobba i stället för att vara hemma med sjuka barn.

Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd THL är familjedagvård allt mer sällsynt. Pentti Huovinen, professor i bakterielära vid Åbo universitet, anser att situationen är fruktansvärd.

– Barn yngre än tre år borde inte föras till daghem eftersom till och med de minsta grupperna är för stora för dem. Jag vet att det låter hårt. Jag anser att en passlig gruppstorlek för de yngsta barnen är 4–5, men vissa barnläkare säger åtta.