Partierna är oense om varför regeringssamarbetet inte fungerade. Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Isande mellan Samlingspartiet och SDP

Socialdemokrater och samlingspartister skyller på varandra för att regeringssamarbetet gick i kras innan det hann börja.

SDP:s partisekreterare Mikael Jungner säger till FNB att istid råder i relationerna mellan SDP och Samlingspartiet. Kraschen i regeringsförhandlingarna förde relationerna in i en kris som kan bli långvarig, tror Jungner.

Det hela blir inte bättre av att kontrahenterna har diametralt motsatt uppfattning om vem som är skyldig till kraschen. Samlingspartiet anser att orsaken är SDP:s ovilja att kompromissa och gruppordförande Eero Heinäluomas förtjusning i politiskt spel med höga insatser.

SDP anser för sin del att Samlingspartiet använde oenigheten om skattepolitiken som svepskäl för att kasta ut vänstern. Enligt Jungner började Samlingspartiet redan på tisdagen bädda för Centerns intåg i Ständerhuset.

Det här förnekar statsminister Mari Kiviniemi (C).

Jyrki Katainen kontaktade mig för första gången i går kväll, efter att förhandlingarna hade strandat, sade Kiviniemi efter Centerledningens möte på torsdagen.

Hur som helst skriver Heinäluoma i sin blogg att Katainens förhandlingsstrategi först gick ut på att ge lösa tyglar och ingen tidtabell. På tisdagen drog Katainen enligt Heinäluoma sedan utan förvarning ett ultimatum ur fickan. SDP måste svara ja eller nej och det kunde inte bli ja, eftersom det skulle ha varit ja till platt skatt, skriver Heinäluoma.

Också Erkki Tuomioja (SDP) bloggar om Katainens förhandlingsstrategi.

Tuomioja undrar om det kanske från första början var meningen att förhandlingarna med SDP skulle stranda så att man kunde återgå till det borgerliga alternativet. Enligt Tuomioja kom SDP med ett eget kompromissförslag om skattepolitiken, men det ville Katainen inte veta av.

De grönas Outi Alanko-Kahiluoto tror att orsaken till förhandlingskraschen är att SDP gjorde ett misstag och drev spelet för långt i momskonflikten. Hon hoppas att Vänsterpartierna kan återvända till förhandlingsbordet.