Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Centern tar inte ställning till regeringsinvit

Centern håller regeringssonderaren Jyrki Katainen på halster och ger inte ännu besked man vill gå med i regeringsförhandlingarna eller inte.

Efter att Centerns ledning på eftermiddagen avslutat sitt hastigt sammankallade möte berättade statsminister och partiordförande Mari Kiviniemi att det inte var möjligt att ta ställning till inviten att hoppa in i regeringsförhandlingarna efter att SDP och Vänsterförbundet hoppat av.

– Vi har en alldeles annorlunda situation nu än för bara ett dygn sedan. Vi behöver helt enkelt mera information om vad som hände i regeringsförhandlingarna och en kartläggning av var vi nu befinner oss.  Vi måste få veta mer om vilka sakfrågor som sist och slutligen var svårast.

Centern vill veta vad de andra partierna anser om möjligheterna att få ihop en funktionsduglig majoritetsregering under nuvarande omständigheter. Därför efterlyser partiet en gemensam diskussion om utgångsläget innan regeringsförhandlingarna startar på ny kula.

Centerns riksdagsgrupp samlas på måndagen och Kiviniemi hoppas att man hittar en tid i början på nästa vecka för ett möte mellan alla riksdagsgruppernas ordförande.

Kiviniemi utesluter inte att Sannfinländarna plockas in igen.

– Jag har hela tiden tyckt att det är märkligt att valets enda vinnare är utanför.

Men hur ska det gå till när de själva beslutade stanna utanför?

– Det är en bra fråga, men situationen är nu helt ny.

Vill ni ha en ny regeringssonderare?

– Jyrki Katainen (Saml) har fortsättningsvis det mandat han fick av riksdagsgrupperna.