De som använder sin mobiltelefon flitigt löper enligt WHO eventuellt en större risk för att drabbas av canser. Arkivbild: Kristoffer Åberg

Telefontillverkare sågar påstående om cancerrisk

Det finns eventuellt förhöjd risk cancerrisk med för ivrig mobiltelefonanvändning, säger WHO. Struntprat, säger telefontillverkarna.

Den senaste rapporten från världshälsoorganisationen WHO är inte alarmerande nog för att ändra på Strålsäkerhetscentralen Stuks rekommendationer. Men konklusionen om att mobiltelefoner eventuellt höjer risken för malign hjärntumör betyder att det behövs mer forskning och uppföljning kring evighetsämnet.

I WHO:s rapport, som publicerades sent i tisdags, sägs det att det finns tecken på samband mellan hjärncancerformen gliom och mobiltelefoner men sambandet är för svagt för att man ska kunna dra stora konklusioner av det.

– Det var väntat och egentligen inga nya uppgifter. Kort sagt betyder detta att vi behöver mer information och att finländarna kan använda mobiltelefoner enligt de rekommendationer vi gett, säger Anssi Auvinen från Strålsäkerhetscentralen.

Vid WHO säger hälsochefen för cancerenheten IARC, Ed Yong, att risken för hjärncancer är liknande för dem som använder mobiltelefon jämfört med dem som inte gör det.

Antalet cancerfall har inte ökat de senaste åren trots en dramatisk ökning av mobiltelefon-användningen sedan 1980-talet.

– Antalet cancerfall har inte ökat de senaste åren trots en dramatisk ökning av mobiltelefonanvändningen sedan 1980-talet. Men det går inte att utesluta att risken är högre för dem som använder mobiltelefoner och det finns fortfarande mycket lite forskning kring långtidsanvändning av dem, säger han till BBC.

En organisation som representerar mobiltelefontillverkarna sade i går enligt FNB att WHO:s påstående är rent struntprat. Enligt organisationens är WHO:s uppskattning av cancerrisken lika hög som för kaffe eller konserverade grönsaker. Dessutom har det kunnat slinka med ett fel i undersökningsresultaten eller så är de partiska, menar organisationen CTIA –The Wireless

Association som representerar de amerikanska tillverkarna av trådlösa anläggningar.

I Finland är rekommendationen att både vuxna och tonåringar ska använda öronknapp då man pratar i sin nalle. Enligt svenska forskare borde barn under 12 egentligen bara använda mobiltelefon i nödfall. Sms är också bra alternativ för dem som vill undvika att prata för mycket.