Oskyldiga? Myndigheterna har tagit tillbaka de tidigare beskyllningarna om att spanska gurkor skulle ligga bakom smittan. Foto: AFP / Lehtikuva

Evira: Grönsakerna fortfarande trygga

Livsmedelssäkerhetsverket Eviras generaldirektör Jaana Husu-Kallio säger att Evira fortfarande rekommenderar att man undviker spansk gurka, men nya direktiv ges inte förrän källan till bakteriesmittan klarnat.

Myndigheterna har tagit tillbaka de tidigare misstankarna om att det är spanska gurkor som skulle ligga bakom smittan.

I Finland hör de personer som rest i norra Tyskland till riskgruppen. Resenärer som har magbesvär, så som blodig diarré uppmanas kontakta läkare.

I Tyskland stiger antalet insjuknade fortfarande. Enligt landets hälsovårdsmyndigheter har redan 1 500 personer blivit sjuka. Bara under onsdagen rapporterades 365 nya fall.

Hittills har epidemin krävt 16 människoliv, bland dem en svensk kvinna som semestrat i norra Tyskland. 45 svenskar har insjuknat.

Myndigheterna jagar fortfarande smittkällan. Tyskland har varnat för att äta rå gurka, tomat och sallad tills källan hittats.

Europeiska unionen meddelade på onsdagen att man inte tänker begränsa grönsakshandeln eller resandet till Hamburg, där epidemin är som allvarligast.

Spanien överväger rättsliga åtgärder

Spanien och Nederländerna kräver Europeiska unionen på ersättningar för de skador som härvan orsakat ländernas grönsaksexport.

Spanien meddelade på tisdagen att de överväger rättsliga åtgärder mot lokala myndigheter i Tyskland, eftersom landets livsmedelsproduktion förlorat hundratals miljoner euro på grund av ehec-krisen.

Inte ett enda fall har någonsin uppdagats i Spanien, vilket innebär att bakterien inte är från Spanien.

– Inte ett enda fall har någonsin uppdagats i Spanien, vilket innebär att bakterien inte är från Spanien, sade vice premiärminister Alfredo Perez Rubalcaba i en radiointervju.

Rubalcaba uppger att Spanien överväger att stämma de lokala myndigheterna i Hamburg eftersom de var först ute uppgifterna om att spanska gurkor skulle vara smittkällan.

Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner besvarade kritiken på onsdagen med att säga att EU-reglerna krävde att varningen gavs omedelbart då man fann bakterien i spanska gurkor.

Bakteriestammen i gurkorna var ändå inte den samma som den som orsakat sjukdomsfallen i Tyskland.

Fakta: Ehec

Ehec är en särskild form av den vanliga E. coli-bakterien. Den producerar ett gift som kan ge upphov till magkramper och blodig diarré.

Hos ungefär fem procent av patienterna utvecklas så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), en allvarlig komplikation som kan ge upphov till njursvikt och vara livshotande.

Det finns olika stammar av ehec. Den stam som orsakat utbrottet i Tyskland, serotyp O104, är mycket farligare än många av de övriga.