Foto: Lehtikuva

Vinstvarning får Nokia att rasa

Mobiltelefontillverkaren Nokia sänker sina prognoser för andra kvartalet och helåret 2011.

Beskedet fick omedelbart Nokiaaktien att rasat till 5 euro, alltså med cirka 11,5 procent, på börsen.

I ett pressmeddelande skriver Nokia att ett flertal faktorer har påverkat bolagets affärsområde Devices & Services negativt, i en större utsträckning än förväntat.

Bolaget pekar bland annat på tuff konkurrens inom flera prissegment, i synnerhet i Kina och i Europa, och ett skifte i produktmixen mot telefoner med lägre genomsnittliga försäljningspriser och lägre bruttomarginaler.

Lägre försäljningspriser

Nokia räknar nu med att försäljningen för Devices & Services hamnar "väsentligt" under det tidigare angivna intervallet 6,1–6,6 miljarder euro under andra kvartalet. Detta beror både på lägre försäljningspriser och sämre försäljningsvolymer än förväntat, skriver bolaget.

Även rörelsemarginalen för affärsområdet väntas hamna under tidigare prognos, 6–9 procent. I stället bedömer Nokia att marginalen hamnar kring noll. Samtidigt understryker bolaget att "visibiliteten är väldigt begränsad".

Till följd av den oväntade utvecklingen under andra kvartalet anser Nokia att det inte längre är lämpligt att gå ut med en målsättning för helåret 2011.

Bolaget säger sig vara "tillfreds" med strategiskiftet mot mobiltelefoner med operativsystemet Windows Phone. Nokias första telefonmodell med Windows beräknas levereras under fjärde kvartalet i år.