Arkivbild: Niklas Tallqvist

Ressun Lukio landets bästa gymnasium?

När MTV listar gymnasier vinner Ressun lukio i Helsingfors. Varför? Bland annat för att gymnasiet spottar ut många laudaturstudenter. Skolan satsar mycket på internationell verksamhet.

Det är ungefär samma gymnasier som hamnar i topp från år till åt när MTV jämför. Helsingforsgymnasier håller sig ofta i täten men också landsortsgymnasier lyckas väl, särskilt svenskspåkiga. I år ligger till exempel Vörå gymnasium som satsar på idrott på tredje plats med 33,4 poäng, efter Helsingforsgymnasiet Helsingin suomalainen yhteiskoulu med 33,9 poäng.

Av de 405 skolorna som är med i jämförelsen är 32 svenskspråkiga. Drygt hälften av dessa placerar sig bland de 100 bästa gymnasierna.

Vörå brukar i regel klara sig bra i jämförelsen, men så här högt har man inte tidigare klättrat enligt rektorn Christer Simons.

Vad är orsaken till de höga poängen?

— Elevgruppen varierar ju från till år. Nu har vi haft en bra grupp med god andra.  Och tack vare att vi är en liten skola kan vi ta hand om våra studenter och ge personlig handledning, säger Simons.

Vörå idrottsgymnasium har 130-140 elever. Totalt 43 elever blir studenter  i år. Hälften av dem har gått på idrottslinjen.

— De (idrottstuderandena) är mycket borta från studierna, men de klarar sig bra ändå. De är väldigt målmedvetna, konstaterar Simons.