Jessica Sarlin och Miikka Kajanne tänker inte köpa några andra gurkor än inhemska då de har följt med nyheterna om ehec-bakterien. Foto: Cata Portin

Inga restriktioner trots gurkskräck

41 svenskar har insjuknat efter resor i norra Tyskland där de troligtvis fått i sig ehec-bakterier via gurkor. Evira följer med situationen men har i nuläget inga planer på att stoppa import av några utländska grönsaker.

Fjorton personer har nu dött i Tyskland och över tusen har insjuknat efter att de ätit gurkor som innehållit ehec-bakterier. Det råder fortfarande osäkerhet kring vad som är källan till smittan och var den finns. Tidigare pekade tyska undersökningar ut spanska gårdar som syndabockar men i går meddelade Hamburgs hälsominister att nya resultat inte kunnat bekräfta detta.

I Sverige misstänks 41 personer vara smittade efter resor i norra Tyskland. Enligt svenska Smittskyddsinstitutet har åtminstone fem av dess fall bekräftats vara av samma typ som har uppdagats i norra Tyskland. Även från Danmark kom i går rapporter om misstänkta fall av ehec-bakterien.
Enligt livsmedelsverket Evira har inga finländska fall påträffats.

– Eftersom det här är en bakterie som man måste äta för att smittas av är det helt möjligt att inga finländare har smittats trots att de varit på resa till norra Tyskland, säger Eviras generaldirektör Jaana Husu-Kallio.

Flera länder, bland andra Belgien och Österrike, har infört restriktioner gällande import av tyska och spanska grönsaker. Enligt Jaana Husu-Kallio finns det ingen orsak att i det här läget förbjuda import av några utländska grönsaker till Finland.

– Men vi följer hela tiden med läget.

Evira har inte undersökt några gurkor i Finland utan väntar på resultat från de tyska och spanska undersökningarna.

Sannolikt gurkspecifik

Varken på Heinon tukku eller på Kesko har man importerat utländska gurkor på nästan en månad. En snabbkoll i några olika matbutiker visar att alla vanliga gurkor som säljs är inhemska. Men sommargurkor, majs och en del andra grönsaker från Spanien finns i butikernas utbud.

– Enligt de tyska undersökningarna har bakterien inte hittats i andra grönsaker än gurkor. Det betyder antagligen att det är på en specifik gurkodling som något har gått fel, säger Jaana Husu-Kallio.

Enligt Ove Grandell, vd på Närpes grönsaker, har nyheterna inte resulterat i något direkt uppsving för inhemska gurkor eftersom det säljs nästan bara finska gurkor i butikerna den här årstiden.

– Vi har normal efterfrågan på grönsaker just nu. Men jag tror nog att det här kan stärka vår inhemska produktion. Konsumenterna litar på våra inhemska gurkor, säger Ove Grandell.

– Men det är klart att det inte är bra för näringen som helhet. På sikt kan det här till och med ha en negativ effekt på den totala konsumtionen.

Dessa tankar får stöd av Miikka Kajanne som är på inköp vid grönsaksdisken.

– Vanligtvis köper jag den gurka som är billigast. Men nu köper jag absolut finska gurkor, säger han.