Författaren står fast vid uppgifter om kungen

Thomas Sjöberg, huvudförfattare till boken Den motvillige monarken, anser att kungen under nyhetsbyrån TT:s tv-intervju uppträder besvärat och har "ett sjå att hålla sig till sanningen".

Boken gavs ut i fjol och Sjöberg står fast vid uppgifterna i den.

– Det som har förändrats nu är att kungen har tagit bladet från munnen och jag tycker att han borde ha gjort det redan i höstas. Vi har hela tiden sagt att vi är beredda att få innehållet i vår bok rättsligen prövat i ett tryckfrihetsmål och det gäller fortfarande.

Sjöberg säger att alla källor i boken vägts och värderats, och han ser bara en möjlighet till att deras uppgifter skulle vara oriktiga.

– Ja, om konspirationsteorier visar sig vara sanna – det vill säga att det finns en dold agenda hos samtliga uppgiftslämnare att nu ska vi klämma åt kungen 2010. Då är jag beredd att omvärdera våra uppgifter. Men jag tror inte det, ärligt talat.

Sjöberg tror också att det kan finnas ett bildmaterial som kan visa sig vara besvärande för kungen. Att kungen inte skulle ha försatt sig i olämpliga situationer avfärdas av Sjöberg:

– Då vill jag hävda att han har väldigt dåligt minne eller så ljuger han. Kanske en kombination, jag vet inte.