Arkivbild: Johannes Tervo

Brister på många pälsgårdar

Veterinärerna utförde ifjol fler djurskyddsinspektioner än tidigare, 4300 stycken. Varannan produktionsanläggning som granskades på grund av misstanke om felaktiga förhållanden tilldelades en varning, uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Speciellt illa var läget på pälsgårdarna, på 35 av de 57 inspekterade gårdarna konstaterades brister i djurskyddet. En orsak till resultatet kan vara lagändringen som trädde i kraft i början av året med krav på bland annat större burar.

– Pälsfarmarna var tvungna att byta ut de gamla burarna mot nya större burar för årsskiftet. Då åtgärdades inte små fel i de gamla burarna, säger överinspektör Sanna Varjus på Evira.

Var tredje inspektion som gällde husdjur resulterade i en varning.

Inspektionerna har blivit flera dels på grund av medborgarnas ökade medvetenhet, dels på grund av att antalet tjänsteveterinärer ökat.

I början av juni öppnas i Finland ett register med personer med djurhållningsförbud. Registret kommer att underlätta övervakningen av att förbudet följs. I registret sparas namnet, personbeteckningen och adressen på personen med djurhållningsförbud. Där kommer också att finnas information om domstolens beslut, hur länge förbudet är i kraft och vad förbudet innehåller.

Registret kan också användas av exempelvis tullen. Det är Rättsregistercentralen som upprätthåller registret.