Foto: Vesa Moilanen

Resursbrist hotar polisens handlingsförmåga

Alla medborgare måste kunna lita på att polisen har verkliga förutsättningar att sköta sina uppgifter, skriver polisöverdirektören Mikko Paatero på sin blogg.

Under de närmaste fyra åren är det framför allt två områden som är speciellt utmanande för polisen, bloggar polisöverdirektören Mikko Paatero.

För det första måste polisen gå en balansgång mellan det ökande antalet utryckningar i centrum och glesbygden där mängden uppdrag minskar. Alla medborgare måste enligt Paatero kunna erbjudas en känsla av säkerhet, och här har den lokala polisen en avgörande roll.

För det andra oroar sig polisöverdirektören för den ökande organiserade brottsligheten.

"Nu för tiden hör bekämpningen av kriminella gatugäng och ghettoinspirerad brottslighet till polisens viktigaste uppgifter i Sverige och Danmark. Så vill vi inte att det ska bli i Finland och den utvecklingen kan ännu stoppas", skriver Paatero.

De här utmaningarna blir speciellt besvärliga då polisens anslag minskar. Då man enligt produktivitetsprogram och budgetramar minskar antalet poliser med 900 från nivån år 2010 fram till 2015 är det främst de vanliga poliserna som drabbas. Enligt Paatero kan man inte minska antalet anställda på annat håll.

"Nu är det tid att fatta beslut. Kostnaderna för polisens lokaler och dataadministration stiger under nästa år med ungefär tio miljoner euro. Samtidigt hotar finansieringen för i år att minska med flera miljoner", skriver Paatero.

Han konstaterar att antalet poliser i Finland redan nu är det lägsta i Europa i förhållande till befolkningen.