Kärnkraftsstopp höjer elpriset

Elpriset i Finland väntas gå upp som en följd av det tyska beslutet att avveckla kärnkraften. Det är oundvikligt eftersom vi opererar på samma energimarknad, säger Antti Koskelainen på Elfi.

När Tyskland kör ner sina kärnkraftverk på drygt tio år går elpriset upp i stället. Framför allt drabbas den tunga och energiintensiva industrin i Tyskland, men också de tyska konsumenterna.

– Samma mönster återspeglas på Finland även om höjningen inte blir lika stor här, säger vd Antti Koskelainen på de stora elkonsumenternas företag Elfi.

Det beror på att Finland opererar på samma elmarknad. Från 2014 framåt ska marknaden vara helt integrerad, har EU tänkt sig. Och då sitter vi i samma båt som tyskarna.

Koskelainen hänvisar till en färsk tysk undersökning som visar att partipriset på el förväntades öka med 30 procent om Tyskland hade bestämt sig för att avveckla kärnkraften till 2018. Nu ska det inte ske fullt så snabbt men mönstret är detsamma. Tyskland tvingas kompensera en del av sin produktion med fossila bränslen vilket höjer priset på utsläppsrätter. Enligt undersökningen förväntades det stiga från 25 euro per ton till 37 euro per ton, eller med 50 procent.

– För hushållen är skillnaden inte lika radikal. Tyskarna räknar med att elpriset utan avvecklingen av kärnkraften skulle ligga på 25,8 cent per kilowattimme år 2018. Avvecklingen höjer det till 27,3 cent, säger Koskelainen.

Också finländarnas elräkning blir fetare, men den påverkas av så många andra faktorer att Koskelainen inte vågar tippa hur mycket just det tyska kärnkraftsbeslutet betyder.

– Vad jag än gissar slår det fel, men det är helt klart att det tyska beslutet höjer pristrycket i Finland.