Ett id-kort för en person utan finländskt medborgarskap. Foto: Polisen

Bruna id-kort för utlänningar

Id-korten får nya färger. Finska medborgare får blåa id-kort. Utlänningar får bruna.

Från och med i morgon byts färgskruden på finska id-kort. Ett blått id-kort beviljas endast myndiga finländare. Finländare definieras i detta fall som en person som har finskt medborgarskap. Minderåriga får violetta id-kort och myndiga personer som saknar finskt medborgarskap får bruna.

Id-korten har även tidigare skilts åt med färger på samma sätt. Men de olika färgerna har liknat varandra för mycket och därför gör polisen nu skillnaderna tydligare.

Ismo Parviainen, projektledare på Polisstyrelsen, säger att de nya korten är svårare att förfalska än tidigare.

Varför måste icke finska medborgare ha en egen färg?

– Ett blått kort kan användas som ett resedokument inom EU. Men en person som inte är finländsk medborgare måste använda sitt eget lands pass som resedokument. Därmed kan det bruna kortet inte användas som resedokument, säger Ismo Parviainen.

Är det inte kränkande att färgen är just brun?

– Nej, det tycker jag inte. Det viktigaste för oss är att det är ett kort med klara färgkontraster så att det är tydligt att läsa. Den bruna färgen används inte på något annat kort och var så att säga ledig.

Enligt Ismo Parviainen är det sist och slutligen ganska få som använder dessa id-kort eftersom de inte kan användas som resedokument.

– De bruna id-kortens viktigaste funktion är att du inte behöver bära runt på ditt pass hela tiden för att kunna bestyrka din identitet.

Annorlunda men liknande system i Sverige

I Sverige beviljar polisen ett nationellt id-kort endast till svenska medborgare. Detta kort kan även användas som resedokument.

– Skatteverket beviljar id-kort till alla som är folkbokförda i Sverige, även om du inte är svensk medborgare. Men det kortet kan inte användas som resedokument, säger polisintendent Staffan Tilling vid rikspolisstyrelsen i Sverige.

Nya Id-kort

• Polisen beviljar varje år några hundra id-kort till icke finländska medborgare.
• Personer utan finländskt medborgarskap måste kunna styrka sin identitet på offentliga platser.
• Ett körkort är strängt taget inte ett giltigt identitetsdokument. Giltiga identitetsdokument är endast ett pass eller id-kort.