Finska tobakslagen säger att en snusdosa får innehålla max 50 gram snus. Foto: Kristoffer Åberg

Snus förs in i allt större mängder

Den skärpta tobakslagen begränsar privatpersoner till att föra in max tre stockar snus för eget bruk. Ändå visar färska siffror att införseln ökat – och väntas öka ytterligare.

– Eftersom det numera är förbjudet att röka på många platser kan man kanske säga att det är naturligt att snusandet har ökat, säger dataförvaltningschef Lennart Wahlfors på tillstånds- och tillsynsverket Valvira.

Valvira genomför en intervjubaserad undersökning varje år för att utreda hur mycket snus som förs in i Finland. Under år 2010, alltså under det år som den nya tobakslagen trädde i kraft, ökade mängderna jämfört med föregående år.

2009 fördes 5,7 miljoner snusburkar in i Finland medan mängden steg till 6,8 miljoner för år 2010.

– De siffror vi har för 2011 antyder att vi ser ytterligare en ökning för detta år, säger Lennart Wahlfors.

Om den här ökningen beror på att många inte följer begränsningarna om införsel eller om det helt enkelt bara är allt fler som för in snus i landet är svårt att säga.

Tullen övervakar införseln via hamnarna genom stickprov. Det går ofta till så att tullpersonal kontrollerar snusinförseln samtidigt med att man kollar upp någon annan produkt.

– Enbart för snusets skull blir det inga kontroller, säger tullbevakningschef Erik Dannbäck.
 

Stabil försäljning på färjorna

I år ser det ut som om den totala försäljningen på färjorna varken ökar eller minskar jämfört med i fjol.

Rederierna som säljer snus på färjorna har ingått ett avtal som innebär att endast fem stockar snus säljs på vägen till Stockholm och tre på vägen till Finland. Ändå är det ibland lite si och så med kontrollen.

– Gällande avtal förpliktar rederierna till försäljningsövervakning, vilket innebär tre stockar på vägen till Finland och fem mot Sverige. Säljer de annat så bryter de mot överenskommelserna, konstaterar Erik Dannbäck.

– Men det är svårt att bara skylla på rederierna. Det är människor som säljer dessa mängder och vissa följer reglerna bättre än andra. Detta är något rederierna får jobba mer med, fortsätter han.

Försäljningschef Kim Engblom på Viking Line säger att övervakningen sker genom markeringar på biljetten.

– Men om en resenär har köpt många biljetter är det ju svårt att övervaka, säger han.

Större snusburkar

Finländarna snusar alltså mer än tidigare oberoende av om de fått snuset på laglig väg eller inte. Nu är det dessutom möjligt att få ännu mer den lagliga vägen.

Många återförsäljare i Sverige har nämligen skaffat sitt snus på färjorna och därmed har svenska staten gått miste om skatteintäkter. En summa som uppskattas till 37 miljoner euro för fjolåret. För att kunna skilja på snusburkar som köpts i taxfreebutiker har Swedish Match nu tillverkat större burkar som bara säljs på färjorna.

Finska tobakslagen säger att en snusdosa får innehålla max 50 gram snus, något som de gamla snusdosorna inte har gjort.

– Det är lite mer i varje burk så konsumenten har säkert ingenting emot det här, säger Kim Engblom.

Fakta / Snus kan beskattas

• I november 2008 dömdes tre män av Korsholms tingsrätt i Jakobstad för att ha smugglat in och sålt snus under åren 2003–2006. Männen medgav händelseförloppet men bestred straffsatserna.

• I september 2010 sänkte Vasa hovrätt straffen och förkastade åtalen för grovt skattebedrägeri, eftersom de inte ansågs ha kunnat betala accis på en olaglig vara.

• I maj 2011 fastslog Helsingfors förvaltningsdomstol att tullen har rätt att efterbeskatta snuset till en summa på omkring 1,7 miljoner euro.

• Två av männen har pågående rättsprocesser för att få tillbaka sina tjänster i Mellersta Österbottens räddningsverk.

• Tobakslagen trädde i kraft i oktober 2010.

• Det är tillåtet att föra in tre stockar snus för privat bruk.

• Om större mängder förs in kan olika sanktioner bli aktuella. Beroende på mängden kan detta leda till en anmärkning, böter eller förundersökning.

• Att beställa via internet är förbjudet. Enligt tullen är chansen större att snus som kommer denna väg fastnar i tullen.