Medierna är kritiska till Sannfinländarna

Mediernas sätt att förhålla sig till Sannfinländarna har förändrats, uppskattar professor Erkki Karvonen vid Uleåborgs universitet.

Karvonen säger att medierna före valet förhöll sig relativt välvilligt till Sannfinländarna, som sågs som en välkommen utmanare till den gamla makten. Efter valet har man i stället börja granska en del av partiets medlemmar noggrannare.

– I och med valsegern blev Sannfinländarna en del av maktmaskineriet. Nu ser man på dem som man brukar inom den politiska journalismen, det vill säga kritiskt, säger Karvonen.

Medierna har lyft fram riksdagsledamoten Jussi Halla-ahos tidigare bloggtexter om bland annat islam och pedofili. Men Teuvo Hakkarainen är den sannfinländare som fått överlägset mest uppmärksamhet med sina uttalanden om negergubbar, sitt våta festande, sina taxiresor och ungdomsbrott.

– Hakkarainen ser ut att vara kvällspressens guldgosse i den meningen att det händer och sker kring honom. Han är en färgrann och folklig personlighet.

Tölpig och rasistisk stämpel?

Hakkarainen skrev själv på Facebook i torsdags att han skulle vara mediernas största hjälte om han tillhörde någon minoritet, till exempel de könsneutrala. Men eftersom han representerar Sannfinländarna och är en vanlig majoritetsfinländare, som talar folkets språk och inte munklatin, så stämplas han som brottsling.

– Förväntningarna om, eller kraven på, att en riksdagsledamot ska leva prickfritt har nu trätt i kraft för Hakkarainen, påminner Karvonen.
Hakkarainen har på sin webbplats krävt ett slut på korruption och missbruk av privilegier. Nu väntar sig hans väljare att han ska uppfylla sina löften.

– Han borde vara ett helgon i den här frågan.

Hakkarainens framfart verkar inte ha skadat Sannfinländarnas popularitetssiffror. Enligt en färsk gallup som publicerades av Helsingin Sanomat är partiet nu det populäraste i Finland.

Ordföranden Timo Soini har hittills varit partiet förkroppsligat i offentligheten. Många hoppas naturligtvis på att det kommer att fortsätta vara så.

– Om Hakkarainen börjar symbolisera hela det sannfinländska partiet, så kommer att det att få en mycket tölpig och rasistisk stämpel. Det är naturligtvis illa för Sannfinländarna, men bra för de andra partierna.