Colourbox

EU redo förbjuda plastpåsar

Italiens förbud mot plastpåsar har satt fart på EU-kommissionen. Förbud och beskattning är två möjliga åtgärder.

Larmrapporterna om öar av gamla plastpåsar och deras skadeverkningar på miljö och hälsa har knappast undgått någon. Hittills har EU inte högprioriterat frågan, men förra veckan startade EU-kommissionen en utredning för att komma åt plastpåsens skadeverkningar.

Fram till augusti samlar man in synpunkter på hur man ska lösa de problem som skapas av plastpåsar.

– Alla kan dagligen se nackdelarna med plastpåsar som skräpar ner i städer, i naturen och i hav, inte minst i Medelhavet. Det är inte hållbart att låta det fortsätta, säger EU:s miljökommissionär Janez Potoçnik.

Ett antal länder har redan förbjudit tunna plastpåsar, däribland Indien och Sydafrika, där brott mot förbudet kan ge flera års fängelse. I januari införde Italien som första land i Europa ett förbud mot plastpåsar.

Det blev också startknappen för EU-kommissionens utredning om plastpåsens framtid. Inte främst av miljöskäl, utan för att Italiens förbud eventuellt bryter mot lagstiftningen om den inre marknaden. Om ett medlemsland förbjuder en produkt kan det påverka den fria rörligheten av varor och tjänster inom unionen. Utredningen föll ändå på miljökommissionärens bord.

– Alla verkar ha samma mål, men metoderna varierar. Vi tar nu in synpunkter från nationella myndigheter, miljöorganisationer, industrin och handeln för att få en helhetsbild av problemet och vilka lösningar det finns, säger Janez Potoçnik.

Intresseorganisationen för Europas plasttillverkare, Plastics Europe, kommer att ge sin bestämda syn.

– Vi har en klar vision av hur problem med plastskräp ska lösas. Alla plastpåsar ska återvinnas och inga plastpåsar ska grävas ner i deponier, säger Aafko Schanssema på Plastics Europe.

Han hänvisar till Schweiz där nära hundra procent av plastpåsarna antingen återvinns av plastindustrin eller utvinns på energi. I Finland ligger siffran under EU-medeltalet, omkring 45 procent, enligt organisationens årsrapport.

– Toppländerna har fungerande insamlingssystem och anläggningar som tar till vara gamla plastpåsar. I länder med liten återvinning behövs investeringar och attitydkampanjer, säger Aafko Schanssema.

Aafko Schanssema tror inte på den nedbrytbara biopåsen är någon ersättning för plastpåsen.

– Den behövs för vissa ändamål, men risken är att nedskräpningsbeteendet inte minskar. Bioplastpåsen får inte användas som förevändning för att inte investera i insamlingssystem, säger Aafko Schanssema.