Stefan Wallin överöst av spritkommentarer

Under Stefan Wallins tid som minister har han aldrig fått lika mycket feedback som efter tisdagens knapphändiga uttalanden om idrottsförebilder och alkohol.

Stefan Wallin (SFP) höll medvetet tungan rätt i mun när han i tv, radio, och tidningar kommenterade sitt samtal med ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola i tisdags. Som ungdomsminister ansåg han sig inte kunna låta diskussionen om de överförfriskade Lejonen passera obemärkt.

– Jag ville veta om förbundet hade noterat debatten. De finländska toppidrottarna är rollmodeller för ungdomarna och har därför ett stort ansvar, säger Wallin.

Svaret från förbundets sida var ett entydigt ja, och Wallin var noga med att poängtera att han absolut inte ville strö smolk i glädjebägaren. Alla har rätt att fira guldet.

– Jag var själv med i omklädningsrummet i Bratislava och tog emot spelarna på Helsingfors-Vanda flygplats.

Kan vi vänta fler uttalanden om den finländska sprit- och festkulturen?

– För min del är saken färdigt avhandlad.

Men diskussionen går het. Sedan i tisdags har Wallin fått över hundra meddelanden per e-post, sms och via Facebook av folk som vill kommentera hans moraliska ställningstagande. Kulturministern är överraskad.

– Under hela min tid på det här jobbet har jag inte fått så mycket feedback på ett enskilt ärende.

Åtta av tio meddelanden är positiva.

– De kommer från lärare, skolpsykologer och mammor som tycker att jag lyft upp ett tabu, supandet på offentlig plats.

Resten handlar om att han inte värdesätter guldet eller att det visst är tillåtet att supa när det finns orsak att göra det.

Svarar inte

Wallin anklagas för att inte vara en riktig finländare – han talar svenska och ifrågasätter de ursprungliga finländska värderingarna, inklusive alkoholanvändningen.

– Intressant nog tror vissa att jag är sur över att det gått dåligt för Tre Kronor.

De frustrerade meddelandena flyter ofta in under småtimmarna. Det lönar sig sällan att svara avsändaren.

– Då får de bara mer vatten på sin kvarn. När man försöker rätta feluppfattningar rinner de av som vatten på en gås.

Sedan Wallin började som Ole Norrbacks specialmedarbetare 1994 har medborgarnas sätt att kontakta ministrarna bytt form och stil. På den tiden kom det anonyma brev, författade med spretiga bokstäver på rutpapper.

– Nu för tiden vill folk skriva av sig omedelbart. Den verbala feedbacken kan vara tuff, men man blir härdad.

Enligt Wallin handlar det inte bara om ordval utan om en ökande brist på respekt, speciellt när det gäller en svenskspråkig minister.

– Antisvenskheten har helt klart blivit mer rumsren.