Askan nådde Norge

Askmolnet från Island har nått Norge. Medelhöga nivåer aska väntas över landets sydvästra delar och tvingar från klockan 8 norsk tid flygplan och helikoptrar på flygplatserna Stavanger och Karmoey att stanna på marken.

– Vi trodde inte att askan skulle komma så snabbt, men starka västliga vindar har fört den hit, säger Avinors vd Dag Falk-Pedersen till norska TV2.

I Norge är det i princip tillåtet att flyga genom medelhöga koncentrationer aska, men inga norska flygbolag har fått tillstånd att göra det ännu.

I Danmark har en liten del av landets luftrum stängts på grund av askan, uppger luftfartsstyrelsen. Den stängda delen är i nordvästra Danmark.

Restriktioner väntar Göteborgflygplats

I eftermiddag blåser en lätt koncentration av aska in över västra Götaland i Sverige enligt Transportstyrelsens senaste prognos.

– Längs kustbandet blir det medelkoncentrationer vilket innebär att Landvetter kan drabbas, säger Lars-Eric Blad, chef för sektionen för flygtrafiktjänst, till nyhetsbyrån TT.

Runt klockan 23 i kväll finsk tid väntas en stor mängd av aska i de centrala delarna av Götaland, med en måttlig koncentration runt omkring. I övrigt väntas nivån att bli låg söder om Dalälven, Blad.

Vid hög koncentration stängs flygtrafiken av, medan restriktioner införs vid medelhög ansamling av aska.

– Då behöver de bolag som ska flyga ett tillstånd från Transportstyrelsen, säger Lars-Eric Blad.

Tillståndet utfärdas om bolagen har ett godkänt åtgärdsprogram, exempelvis att de rengör motorer i enlighet med de regler som gäller när aska finns i luften.