AFP/Lehtikuva

Askmolnet förargar strandsatta Islandsresenärer

På Islands viktigaste flygplats Keflavik har flera av morgonens flyg ställts in. Tills vidare verkar det som om eftermiddagsflygen kommer att genomföras.

Tidigare i morse uppgav Finavia att ett Icelandair-plan mellan Island och Finland troligtvis kommer att landa på Helsingfors-Vanda ungefär klockan 14.20. Sedan är det meningen att returflyget vid halvfyratiden flyger tillbaka till Island. Finavia följer dock noga med utvecklingen av vulkanutbrottet.

Danska luftfartsmyndigheten Naviair beslöt i går kväll  att stänga en del av det grönländska luftrummet med anledning av vulkanutbrottet på Island. Stängningen trädde i kraft 03 natten till måndagen finsk tid och gäller den grönländska ostkusten, under 20 000 fot, rapporterar Ritzau.

Norska Avinor uppger att askmoln kan skapa problem för trafiken till och från Svalbard under måndagsmorgonen, men det är oklart om trafiken måste stoppas, rapporterar NTB.

Experter bedömer dock risken som liten att störningarna får samma effekt för flygtrafiken som förra året, då askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott lamslog flygtrafiken i nästan en vecka.

Den här gången är det Islands mest aktiva vulkan, Grimsvötn, som spyr ut aska. Magnus Tumi Gudmundsson, professor i geofysik vid Islands universitet, sade i går att man kunde se tecken på att utbrottet minskat i styrka, men att det fortfarande är mycket kraftfullt, och det våldsammaste som Grimsvötn haft sedan 1873.

Han och andra vulkanologer sade att effekterna för flygtrafiken bör bli mindre än förra året eftersom vindarna är mer gynnsamma och partiklarna i askmolnet tyngre och mindre benägna att spridas.

Askmolnet väntas enligt europeiska flygsäkerhetsorganisationen Eurocontrol nå norra Skottland i morgon. Om utbrottet fortsätter med samma intensitet kan det nå luftrummet över västra Frankrike och norra Spanien på torsdag.

Meteorologiska institutet uppskattar ändå att vindarna tillfälligt kan börja blåsa mot Norden, skriver Yle. Men just nu blåser det norrut mot Grönland och Svalbard.

Islands största flygbolag Icelandair stoppade i går trafiken på söndagen och skrev på sin hemsida att stoppet väntas fortsätta under måndagen. Hittills har 6 000 passagerare berörts av inställda avgångar.

Värst drabbade av vulkanutbrottet är samhällen och gårdar söder och öster om Grimsvötn. Dag förvandlades till natt när ett tjockt moln av aska lade sig över området och täckte bilar och byggnader. På söndagskvällen hade molnet börjat driva in över Reykjavik.