Pargas fick drygt 1500 fler röster än Väståboland

I folkomröstningen fick invånarna i Väståboland säga sin åsikt om vad kommunen ska heta från början av 2012. Antingen kunde de ställa sig bakom namnen Väståboland eller Pargas eller helt låta bli att ta ställning.

Endast i Pargas röstade en majoritet på namnet Pargas, 75 procent. I skärgården ställde sig 99 procent av Iniöborna bakom Väståboland, i Houtskär 97 och Korpo och Nagu 95 procent. 

72 procent av de 12 252 röstberättigade valde att säga sin åsikt i frågan. Knappt 8000 personer röstade på förhand. Det slutliga resultatet fastställs i morgon då kontrollräkningen gjorts.

Resultatet i omröstningen är inte bindande. Kommunfullmäktige har sista ordet i namnfrågan. 

Odramatiskt, säger Öhman

Stadsdirektören Folke Öhman sitter beredd vid telefonen för att kommentera resultatet.

– Det var väntat och visade en väldigt klar uppdelning mellan Pargas och skärgården. Det råder ingen osäkerhet om vad folket vill eftersom Pargas fick så många fler röster.

Hur går ni vidare?

– Jag kommer nu att föreslå för styrelsen att vi följer folkets åsikt. Därefter tar fullmäktige ställning till frågan på mötet den 14 juni.

– Egentligen är det här väldigt odramatiskt. Praxis är ju att man vid en kommunsammanslagning tar den största kommunens namn, och nu gör vi samma sak. Problemet var att vi lade ner så stor möda på att hitta ett annat namn, och då tog diskussionen fart. Folk har frågat vad vi egentligen bråkar om, varför gör ni inte bara som man brukar, säger de.     

Johanna Lindfors

webb@hbl.fi