Finsk sisu i SVT:s julkalender

Men faktum är att utan mamma Ritva Rantanen, som spelas av Maria Sid, skulle Hotell Gyllene Knorren nog få stänga med en gång.

För finlandssvenska Maria Sid är det en dröm som går i uppfyllelse när hon nu får spela mamma Ritva Rantanen i SVT:s julkalender.

– Det är en stor ära att få spela i julkalendern. När vi filmade Livet i Fagervik gjorde de julkalendern i studion bredvid. Då tänkte jag: Tänk om jag skulle få göra julkalendern ens för en dag, säger Maria Sid.

I Sverige är julkalendern en fin tradition. SVT satsar stort på produktionen år efter år och när julkalendern är som bäst har den mer än en miljon tittare.

Kvinna med sisu

Julkalendern Hotell Gyllene Knorren bygger på Måns Gahrtons och Johan Unegrens bokserie.

Familjen Rantanen är ingen vanlig familj. De har fått nog av livet i storstan och pappa Roger, som är idealist och drömmare, köper ett hotell på landet. Kruxet är bara att hotellet inte har några gäster, stora landsvägen ligger lång borta och på rum nummer 13 spökar det.

Familjen kämpar för att få sin hotellrörelse på fötter. Men utan mamma Ritva skulle det nog inte gå. Hon är en stark och beslutsam kvinna.

– Första gången jag läste om familjen tänkte jag: Gud, hur kan man sätta så här många klichéer på en person. Men det var väldigt roligt att spela henne. Jag tycker att vi har träffat rätt på många punkter, hon är familjens ryggrad, hon är väldigt bestämd och hon har åsikter, men samtidigt är hon en varm och fin mamma. Ritva brusar lätt upp, men så dansar de lite tango och allt är bra igen.

”Onödigt rädda”

Maria Sid har de senaste åren växlat mellan att ömsom jobba i Sverige och ömsom i Finland.

Hennes stora genombrott i Sverige kom med tv-serien Livet i Fagervik. Där spelade hon Annika Lagerroos, en finländsk kanslist på ett litet advokatkontor i en svensk småstad.

Också nu får hon spela en finländsk kvinna. Även privat möter hon klichéerna om de starka finländska kvinnorna.

– Visst finns de nationella dragen där. Svenskarna skämtar gärna om den finska sisun. Jag tycker att de är onödigt rädda för finska kvinnor.

Julkalendern kan ses i Finland om man har tillgång till SVT1 eller SVT Barnkanalen. Julkalendern har premiär den 1 december.

– Jag hoppas att julkalendern får stor publik också i Finland. Ritva Rantanen började med att jobba på Sverigebåten. Det indikerar genast att det handlar om någonting som förenar våra länder.

– Det var lite speciellt det där med hur jag skulle tala. Ritva Rantanen blev till slut en rätt finsk finlandssvensk. Hon är finlandssvensk men hon använder många finska kraftord. Det är ganska sällsynt.

Vilken är din egen favorit bland tidigare julkalendrar?

– Sunes jul är rolig. Jag tycker om julkalendrar som riktar sig till hela familjen, som ger också de vuxna en chans att skratta.

Maria Sid arbetade med julkalendern i Sverige i ett halvår. Nästa år ska hon arbeta mer i Finland.

– Jag har njutit av att bo i Sverige, men idealet är om man turvis får bo i båda länderna, säger hon.

Markus West

markus.west@hbl.fi