Nummer 8 är årets lucia!

Borgåflickan Mirella Uddström valdes med god marginal. 

– Inget kunde äventyra att hon blev vald, berättar kampanjchefen Margaretha Wildtgrube som under förmiddagen kontrollräknat rösterna. 

23-åriga Mirella studerar som bäst till klasslärare i Vasa. Hon har vuxit upp i en stor familj i Emsalö, Borgå. Årets lucia älskar att sjunga och spela piano. Hon är barnkär, matintresserad och har arbetat som simlärare. Och i natt har hon haft svårt att sova på grund av all spänning.

– Jag satt uppe till klockan ett med min sambo och tittade på film och vaknade klockan sex i morse. I dag har jag bara suttit och väntat. Det känns helt galet, jag kan inte beskriva känslan. Jag hade inte kunnat föreställa mig att bli vald, men har förstås hoppats, säger en nästan andfådd Mirella i telefon.

När du blev vald till luciakandidat uppdaterade du din Facebook-profil med "Världens lyckligaste flicka". Vad kommer där att stå i dag?

– Minst lika lycklig! Jag har inte vågat gå in på internet ännu.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– I morgon reser jag från Vasa till Borgå där det blir uppvaktning. Uppdraget passar bra in i mina studier, jag missar kanske en kurs. 

Vad känns pirrigast?

– Tanken på kröningen i kyrkan och det där med trapporna. Jag insåg just att jag kommer att gå först ner för dem så det finns ingen som tar emot mig när jag börjar rulla …

Läs intervjun med årets lucia och se hemma hos-reportaget här!

Susanna Ilmoni

susanna.ilmoni@hbl.fi