Luciakandidat 1: ”Det finns alltid hopp”

– Jag tycker om att jobba med människor i alla åldrar.
Hon kallar sig en äkta skärgårdsflicka med en stor vilja att vara till glädje och nytta. Linda Johansson hör till de vårdare som gärna tar sig tid att prata bort en stund med den som är ensam eller har tappat livsmodet.

Vilket är ditt tidigaste luciaminne?
– Det är väl från jag gick på tvåan i lågstadiet. Vi gick med lyktor efter luciatåget i Pargas. Vandringen över bron och längs gågatan minns jag, för det var jättefint. Vi var de små tomtarna efter luciatåget.…

När är du som lyckligast?
– När jag känner att jag har gjort någonting gott för andra människor, till exempel umgåtts med ensamma äldre personer när jag jobbat på åldringshem. När jag pratat och kanske gett en godnattkram på kvällen. Eller i simskolan när någon först har varit så rädd för vattnet och jag sista veckan ser att rädslan är borta, det lyser i ögonen och barnet kanske har lärt sig att simma. Det ger en obeskrivlig lyckokänsla.

Vad är du mest rädd för?
– För att bli helt ensam utan familj och vänner. Därför tror jag att det är så viktigt för mig att få kontakt med dem som är ensamma. Om jag till exempel ser att ett barn är ensamt på dagis så känns det viktigt att hjälpa det i lekarna.

Vad brinner du för?
– För att göra något gott. Jag har jobbat mycket inom vården och sett barn som varit omhändertagna. Jag gjorde praktik på Ekåsen i Ekenäs och vet att jag gärna skulle göra ett förebyggande arbete för att försöka lysa upp deras vardag och hjälpa dem framåt i livet. Det finns alltid hopp för en människa.

Vilken är din käraste ägodel?
– I helgen började vårt garage brinna och på garagevinden fanns mina barndomssaker. Då tänkte jag att ”nej, alla minnen finns ju där”. Mitt käraste ägodel måste vara en låda med barndomssaker. Eldsvådan slutade sedan lyckligt. Allt finns kvar.

Vilken levande person beundrar du mest, och varför?
– Min mamma. Hon kämpar på och visar att man aldrig ska ge upp och att man ska hjälpa och stödja varand- ra. Hon finns alltid där när det behövs.

Till vilket årtal skulle du resa om du kunde resa i tiden?
– Jag skulle resa bakåt till 70- eller 80-talet för då var allt mer naturligt. Jag kommer ju från skärgården och ser att man hjälpte varandra på ett annat sätt förr och levde mer ekologiskt än i dag. Man var inte så materialistisk.


Hur skulle en kompis beskriva dig?

– Som glad och positiv och som en som aldrig ger upp. Jag lämnar aldrig någon ensam och försöker alltid säga att allt blir bra.

Hur uppdaterade du din status på Facebook senast?
– Jag frågade efter två böcker av Katie Eriksson: Vårdandets idé och Den lidande människan.

Vad gör dig riktigt glad?
– När jag stiger upp på morgonen, säger godmorgon till min lägenhetskompis och får gå till skolan och känna att jag har vänner att träffa där.

Vad har dina föräldrar gett dig?
– Jättemycket: musiken, en god uppfostran som har lärt mig att man kan få, men att man också måste ge.

Vilket är det värsta jobb du haft?
– Värsta jobb?! Jag har inte haft något ”värsta” jobb.

Vad tar du alltid med dig när du går ut?
– Pengar, telefon och nycklar.

Vad väcker årets insamlingstema för tankar hos dig?
– Det står mig mycket nära för jag har sett den världen inifrån via jobbet. Det är ju den där typen av frågor jag vill arbeta med, så jag tycker att insamlingsändamålet är ypperligt.

Annika Rentola

annika.rentola@hbl.fi

Linda Johansson
• Ålder: 20 år.
• Familj: Mamma, pappa, lillebror och storasyster.
• Hemort: Nagu i Väståboland.
• Gör: Studerar till sjukskötare på Arcada i Helsingfors. Är utbildad närvårdare och har jobbat på daghem och äldreboende. Jag har tyckt om allt från handikappvård till daghem och långvård. Jag är också simlärare och har lett simskolgrupper och barngymnastikgrupper.
• Musikintresse: Jag är uppväxt med musik för mina föräldrar har en egen orkester. Jag har varit på och bakom scenen i hela mitt liv. Spelar piano och gitarr. Har tagit sånglektioner.
• Anmäld av: Min mamma.

Alla intervjuer 2010 + hemma hos reportage:

Kandidat 1. Linda Johansson: "Det finns alltid hopp!"

Kandidat 2. Amanda Vuorinen: "Vi borde ge varandra komplimanger oftare”

Kandidat 3. Sandra Nyman: "Jag brinner för teatern"

Kandidat 4. Sarah Nedergård: "Jag blir glad av att se barn lyckas"

Kandidat 5. Anna-Kaisa Tuunainen: ”Jag tyckte lucia var en ängel”

Kandidat 6. Katja Juslin: "Jag mår bäst på Föglö"

Kandidat 7. Johanna Ojantakanen: ”Jag brinner för fart”

Kandidat 8. Mirella Uddström: "Musiken har kraft att beröra"

Kandidat 9. Stephanie Jörgensen: ”Jag vill bli sångerska”

Kandidat 10. Elisabeth Ehrnrooth: "Delad glädje är dubbel glädje"

*** Folkhälsan: Här kan du rösta på Finlands lucia 2010 ***