Dilma Rousseff segerviss i Brasilien

Vänsterregeringens kandidat var segerviss redan innan vallokalerna hade stängt.

I jättestaden Sao Paulo rådde en ganska sömnig och oinspirerad stämning när folk gick till urnorna i värmen. Det kändes redan givet att Dilma Rousseff skulle besegra andra valomgångens motkandidat José Serra, tyckte de flesta.

Staden, Brasiliens finansiella centrum, är också ett starkt fäste för oppositionen. Serra, som politiskt står till höger om Rousseff, är ett beprövat namn i regionen där han tidigare var guvernör. Många av hans sympatisörer var nedstämda över det väntade valresultatet.

Medelklass i kläm

–Det är synd. Regeringen har inte gjort någonting för mig, säger arbetslösa Gabriela Costa i förstaden Sao José dos Campos.

Hon tillhör en del av medelklassen som tycker sig ha hamnat i kläm när president Luiz Inacio Lula da Silva lagt mycket krut på att dela ut penningbidrag till de allra fattigaste.

Lula har annars varit en enormt populär president och anses ha hjälpt partikollegan Rousseff mot en trolig valseger när han nu själv inte fick ställa upp till omval.

Samma som Lula
Rousseff har också varit tydlig med sin avsikt att fortsätta att bedriva samma politik som sin karismatiske vänstervän.

Att hon inte lyckades segra redan i första valomgången i början på oktober kan delvis bero på att hon inte har samma utstrålning som Lula och att hon tidigare uttalat sig för abort och samkönade äktenskap.

Det har varit en oerhört hård och smutsig valkampanj. Internet har fått stor betydelse för ryktesspridningen över den mycket uppkopplade Amazonasnationen med över 190 miljoner invånare.

Framför allt är det Rousseff som fått ta mycket stryk, vilket gjort att hon under de senaste veckorna bland annat har backat i abortfrågan.

FNB–TT–Claes Aronsson