Rwandapastorn fick fängelse på livstid

Östra Nylands tingsrätt gav sin dom i det historiska fallet i dag. Det är första gången en folkmordsdom har fallit i Finland.

Tingsrätten ansåg att Bazaramba varit delaktig i folkmordet i Rwanda 1994. Enligt domen ledde Francois Bazaramba en del av angreppen mot tutsierna i södra Rwanda och gav order och anvisningar som ledde till att tutsier dödades.

Dessutom spred han ut propaganda mot tutsierna, var befäl vid vägblockader och delade ut egendom som tagits av tutsierna med våld.

En del av åtalen förkastades. Dessutom bestämde tingsrätten att två av vittnesmålen inte beaktas eftersom de enligt rättens bedömning avgetts efter tortyr.

Enligt MTV3 kommer pastorn att överklaga domen hos hovrätten.

Tingsrätten har under den utdragna rättegången hört 68 vittnen, av vilka endast ett har bott i Finland. Rättegången inleddes i Borgå i september och avslutades i april.

Rättegången har hittills orsakat Finland utgifter på åtminstone ett par miljoner euro. >> Läs mera

HBL-FNB 

FAKTA | Folkmordsrättegången

• 1994 mördades över 800 000 människor under ett blodbad som räckte 100 dagar. Det var representanter för majoritetsbefolkningen, hutuerna, som het­sade sitt folk att döda så många som möjligt av minoritetsbefolkningen tutsierna, som hade en privilegierad roll i det belgiska kolonialväldet.
• När tutsipartiet Rwanda Pat­riotic Front (RFP) kom till makten ville man ställa de ansvariga till svars. FN-tribunalen för Rwanda upprättades 1994 i Arusha i Tanzania. Bedömningen är att högst 64 fall behandlas här in­nan den avvecklas inom ett år.
• Mindre brottslingar har dömts i ett slags folkdomstolar, gacacadomstolar, i Rwanda. De har kritiserats för brister i de åtalades försvar men har utdömt lindriga domar såsom korta fängelsestraff och samhällstjänst.