Oljekatastrof ger klirr i kassan hos Borgåföretag

– I normala fall försöker vi sälja oljebekämpningsutrusning innan olyckan är framme. Den här gången gick det annorlunda. Produktionen går på högvarv och vi har fått förfrågningar på alla de produkter vi har i lager, säger Lamors huvudägare Fred Larsen.

Larsen som är styrelseordförande för Lamor Corporation berättar att företaget nu förhandlar med amerikanska myndigheter, med oljebolaget BP vars plattform orsakat oljespillet, och privatpersoner som vill subventionera räddningsarbetet.

Ännu har Borgåföretaget inte kalkylerat hur mycket omsättningen eller vinsten kommer att stiga i år i och med oljekatastrofen.

– Det är klart att tragedin innebär en god affär för oss, men vad det betyder i pengar går inte att säga i det här skedet.

Larsen säger att Lamor inte har höjt priserna trots att efterfrågan ökat markant.

– Nej, vi kör med samma prissättning. Våra kunder är myndigheter och oljebolag. Vi jobbar långsiktigt och utnyttjar inte situationen.

Lamor har skickat mer folk från Finland till olycksområdet för att bygga upp en strategi för oljebekämpningen. Nu då det bara gått några dagar sedan explosionen på oljeriggen säljer man främst oljebekämpningsenheter till fartyg och oljebommar. Lamor har också uppsamlingssystem för olja som smutsat ner stränder.

Förklara enkelt. Hur fungerar oljeuppsamlarna?

– Det finns olika modeller. Ute till havs använder man oljeuppsamlare som ser ut som jätteborstar som fästs på fartygets skrov. Vid stränderna lägger man ut ett slags pontoner med samma borstkonstruktion. Den olja som borsten samlar upp pumpas sedan in i behållare. Dessutom finns apparater med vilka man kan putsa strandstenar och klippor, förklarar Larsen.

Lamor är det största oljebekämpningsföretaget i världen. Den senaste räkenskapsperioden på 18 månader omsatte företaget 58 miljoner euro.

Larsen säger att företaget har det bredaste produktsortimentet i branschen.

– Vi säljer allt från gummistövlar till oljebekämpningsfartyg.

Bolaget har ett 80-tal anställda varav 50 i Borgå. Bolaget har representation i 90 länder.

 
FNB-SPT/MARIA GESTRIN-HAGNER