Euroländerna hjälper Grekland

Ett möte på tu man hand mellan Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel strax innan toppmötet löste upp de sista knutarna. Dessa föreslår ett räddningspaket som ska vara klart att använda om Grekland inte självt klarar av att ta upp lån på marknaden.

Paketet består av lån från IMF och frivilliga bilaterala lån från euroländerna. Pengarna kan bara betalas ut efter utvärdering av EU-kommissionen och Europeiska Centralbanken samt godkännande av alla euroländer.
Senare på torsdagskvällen väntades alla euroländer ta ställning till det fransk-tyska förslaget.
Statsminister Matti Vanhanen (C) säger att han tror att mötet leder till resultat.
–Frågan är så känslig att det inte lönar sig att ordna ett möte som inte kan dra klara slutsatser. Ett resultatlöst möte skulle vara en stor besvikelse för finansmarknaden, sade Vanhanen.
I samma båt med Tyskland
Och det är inte bara omtanke om Grekland som pressar EU-ledarna. Ju längre den grekiska krisen pågår, desto mer skadas förtroendet för euron.
För bara någon vecka sedan verkade det omöjligt att euroländerna skulle kunna ta hjälp av IMF. Det sågs som ett nederlag att man inte klarade att lösa sina egna problem. Men den tyska förbundskanslern vet att tyska skattebetalare inte vill betala den grekiska notan och har hårdnackat sagt nej till räddningspaket om inte IMF spelar en stor roll.
Merkels motstånd har gjort att IMF-motståndare som Frankrike till sist sett sig tvungna att mjuka upp sin linje.
Men IMF:s pengar kommer inte att räcka. Euroländerna måste därför ställa upp med frivilliga bilaterala lån. Vanhanen säger sig tro att alla euroländer – även Finland – vid behov deltar.
Enligt Vanhanen har Tyskland och Finland varit inne på samma linje i IMF-frågan. Finland och Tyskland är euroländerna som för tillfället får lån med överlägset lägst ränta, påminde Vanhanen.
–Ett fortsatt förtroende för euroområdet är ytterst viktigt för oss. Det betyder reda pengar för bägge länder. Om förtroendet lider finns det en risk att räntenivån även i de länder som skött sig bäst skjuter i höjden, summerade Vanhanen.

FNB