Läsarna tyckte till om lucias vagn

Den traditionella vita snäckvagnen som lucia färdats i sedan 1994 fick vila i år. De nya hästarna tyckte den vita skimrande skapelsen var alltför skrämmande och Finlands lucia Ellen Husberg fick lov att åka i en svart så kallad viktoriavagn – trots att tärnorna inte fick plats.

I samma veva efterlyste Hbl förslag till en ny vagn, som passar för lucia. Flera hörde av sig.

"Luciavagnen skall se ut som den alltid sett ut, det är ju fråga om en fin tradition, annars blir det som de enskillda bilderna på Luciakandidaterna. Det var det värsta jag sett på länge. Har följt Lucia sen den första Lucian, med glädje och stort intresse, då mina morföräldrar började prenumerera på Hbl för den sakens skull. Hoppas att nästa års Lucia får vara med om det gamla fina. Det är ingen skönhetstävling men man vill ändå se hur kandidaterna ser ut." skriver Carita i Vanda.

Signaturen "Vinnaren" drar till med ett överdådigt förslag: "Vagnen borde var förgylld och täckt med pärlor, ädelstenar och fabergéägg. Hjulen borde bytas ut mot något modernare, breda och stora fälgar med låg profil på däcken."

Tauno Nordbäck tyckte årets lösning var bra: "Den svarta vagnen passar utmärkt!"

Jorma Saapunki har skickat ett fotografi av hur han tycker vagnen borde se ut. 

"Färgen och storleken passer bra för Lucia som har sitt röda skärp och sin vita dräkt. Vagnen ser lite italiensk ut."

Gun-May Smeds, lucia 1969,  skriver:

"Jag önskar att Lucia skulle sitta så högt att man ser henne också från ”andra och tredje raden” längs med rutten. Säkert ser man henne bra (som det stod i Husis) när hon sitter lågt om man fått en plats i första raden, men nog är det väl meningen att alla skall få en glimt av henne."

Roy har ingenting att säga om vagnen men efterlyser nya ljus: "Stearinljusen i luciakronan bör bytas ut till bättre kvalitet, har aldrig sett att stearinet har runnit ner längs ljusen så mycket  som de nu gjorde i kyrkan.>Betyg: â